Vrouwen die gezond leven, worden tot wel vijftien jaar ouder dan vrouwen die dat niet doen. Voor mannen is dat 8,5 jaar, zo blijkt.
Die conclusies trekken onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Ze baseren hun cijfers op een grootschalig onderzoek onder ongeveer 120.000 mensen de tussen de 55 en 69 jaar oud waren.
Vier factoren
De onderzoekers bestudeerden de levensstijl van de proefpersonen en letten daarbij op vier factoren: het gewicht, de voeding, beweging en roken. De gezondste levensstijl zag er als volgt uit: niet roken, een gezond gewicht (dat wil zeggen: een BMI tussen de 18,5 en 25), regelmatig bewegen (gemiddeld meer dan dertig minuten per dag) en een Mediterraan dieet (onder meer veel groenten, fruit, vis, noten en onverzadigd vet).
Gezond eten
Verschil
De wetenschappers volgden de proefpersonen vanaf 1986 en zochten naar een verband tussen de leefstijl en sterfte. En dat bleek er te zijn. Sterker nog: de onderzoekers konden precies vaststellen welke gemiddelde invloed de leefstijl op de leeftijd waarop mensen overleden had. Vrouwen die op alle fronten gezond leefden, leefden gemiddeld vijftien jaar langer dan vrouwen die op alle fronten ongezond leefden. Voor mannen was dat verschil gemiddeld 8,5 jaar.
Winst
“Dit onderzoek toont aan dat met een gezonde levensstijl een aanzienlijke gezondheidswinst is te behalen,” concludeert onderzoeker Piet van den Brandt. Met name mensen met een lage of middelbare opleiding hadden baat bij een gezonde leefstijl: zij wisten de leeftijd waarop ze stierven het meest op te krikken wanneer ze gezond leefden. “Verder waren de effecten van Mediterrane voeding duidelijker te zien bij vrouwen dan bij mannen.”
Het onderzoek van de wetenschappers is terug te vinden in het blad The American Journal of Clinical Nutrition.