Borstkanker: screenen vermindert sterfte niet

Het aantal mensen dat de laatste jaren door borstkanker om het leven is gekomen, is niet afgenomen door screening, zo blijkt.

In steeds meer landen worden risicogroepen stelselmatig gescreend op borstkanker. Zo ook in Nederland. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen één keer in de twee jaar een uitnodiging om zich te laten testen. Zo hopen artsen borstkanker eerder op te kunnen merken. En hoe eerder een behandeling start, hoe groter de kans dat deze aanslaat.

Nee
Zo’n bevolkingsonderzoek is er dus op gericht om het aantal mensen dat sterft aan borstkanker terug te brengen. Maar werkt dat ook? Nee, zo stellen onderzoekers in het blad British Medical Journal.

WIST U DAT…

Teruggelopen
Het aantal mensen dat aan borstkanker overlijdt is in ontwikkelde landen sterk teruggelopen. Wetenschappers vroegen zich af of dat te danken was aan bevolkingsonderzoeken zoals die in Nederland. Ze vergeleken daartoe landen die wel aan dit soort onderzoeken doen met landen die dat (nog) niet doen. De verwachting was dat in landen die wel aan screening doen het aantal sterftegevallen sneller terug zou lopen. De onderzoekers letten erop dat de landen die ze met elkaar vergeleken wel dezelfde gezondheidszorg hadden en dat de kans dat mensen er borstkanker zouden krijgen even groot was.

Geen verschil
Er bleek vrijwel geen verschil te zijn tussen landen die wel aan screening deden en landen die dat niet deden. Het aantal mensen dat aan borstkanker stierf bleek het sterkst terug te lopen onder vrouwen in de leeftijdsgroep van 40 tot 49 jaar. Het maakte daarbij niet uit of zij regelmatig onderzocht werden of niet.

De onderzoekers stellen dan ook dat screening niet de reden is dat steeds minder mensen aan borstkanker overlijden. Een betere gezondheidszorg en behandeling zijn aannemelijkere redenen voor die ontwikkeling.

UPDATE: KWF Kankerbestrijding publiceerde zojuist een onderzoek waaruit zou blijken dat in Nederland door screening elk jaar 1000 mensen minder aan borstkanker sterven. Het onderzoek – uitgevoerd door onderzoekers van het Erasmus MC – zou aantonen dat een bevolkingsonderzoek meer voor- dan nadelen heeft en dat screenen zeker zin heeft. Het lijkt erop dat nader onderzoek naar screening hard nodig is. Vooralsnog lijkt het in ieder geval geen kwaad te kunnen om de screening gewoon te ondergaan. De screening an sich kan tenslotte geen kwaad, enkel over het effect ervan op overlevingskansen wordt door sommige onderzoekers getwijfeld.

Bronmateriaal

"Breast screening has had little to do with falling breast cancer deaths" - Eurekalert.org
Bovenstaande afbeelding is gemaakt door MesserWoland / Niki K (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd