Vandaag gaan Nederlanders massaal naar de stembus om te stemmen voor de Provinciale Staten. Men heeft altijd aangenomen dat de keuze voor een politieke partij een individuele is. Maar twee Nederlandse sociologen trekken dat nu ernstig in twijfel. Ze concluderen dat mensen in belangrijke mate kiezen voor dezelfde politieke stroming als hun partner.
De conclusie brengt in eerste instantie een hoop vragen met zich mee. Want is het niet zo dat partners elkaar uitkiezen op levensstijl en ideeën die op hun beurt weer het stemgedrag bepalen? Of beïnvloeden ze elkaar echt? De sociologen Hilde Coffé en Ariana Need menen dat er overduidelijk sprake is van beïnvloeding. In welke mate? Dat hangt af van de politieke stroming.
Zo wordt het stemgedrag bij linkse en confessionele kiezers voor een klein deel bepaald door de sociaaleconomische achtergrond. De mate waarin partners elkaar kunnen beïnvloeden is dan ook beperkt. Bij de rechtsstemmende kiezers speelt de sociaaleconomische achtergrond geen enkele rol. Wanneer twee partners besluiten om op politici uit dezelfde rechtse stroming te stemmen dan is dat primair het gevolg van wederzijdse beïnvloeding, zo concluderen Coffé en Need.
De onderzoekers concluderen dat de invloed van de omgeving – en dan met name van de partner – groot is. Zo groot zelfs dat de invloed van de sociaaleconomische achtergrond minder wordt. De sociologen baseren hun conclusies op de Nederlandse Familiesurvey, een onderzoek dat in 2000 en 2003 onder Nederlanders werd afgenomen.