Wetenschappers onderzoeken seksgedrag van het krill

Krill vormt een belangrijke voedselbron voor walvissen, pinguïns en robben. Het is daarom van belang om het leefgedrag van de garnaalachtige ongewervelden in kaart te brengen. Tot nu toe was het onbekend hoe de diertjes seks hadden, maar daar is nu verandering in gekomen. Zestien onderwatercamera’s hebben de vijf fasen van geslachtsgemeenschap vastgelegd.

Wetenschappers van de Australian Antarctic Division hebben de videobeelden van het krill geanalyseerd. De volwassen mannen zijn te herkennen aan hun langwerpige lichamen en de prominente antennes. Een vrouwtje is te herkennen aan het borststuk vol met eitjes.

WIST U DAT…

De geslachtsgemeenschap begint met een achtervolging. Het mannetje gaat het vrouwtje achterna. Vervolgens volgt een omhelzing, waarna het mannetje sperma inbrengt bij het vrouwtje. Vervolgens blijven de twee dieren aan elkaar kleven en zwemmen ze nog een aantal rondjes. Daarna laten ze elkaar los. Hieronder een animatiefilm van de daad.

De bekendste krillsoorten zijn het Antarctisch krill en het ijskrill. Deze diertjes leven in de wateren rond Antarctica en voeden zich met algen die onderaan het pakijs groeien.

Het is belangrijk om te weten hoe garnaalachtige ongewervelden zich voortplanten. Op dit moment is er sprake van een achteruitgang in de krillstand, waardoor het ecosysteem op Antarctica wordt verstoord. Wetenschappers denken dat klimaatverandering de voornaamste oorzaak van de teruggang is, maar er zijn nog niet voldoende bewijzen om dit te bevestigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd