Gekweekte hamburger moet volgende week de wereld gaan veroveren

  hamburger

  Nog één weekje wachten en dan is het zover: wetenschapper Mark Post presenteert in Londen zijn eerste gekweekte hamburger aan het grote publiek. Natuurlijk gaat er ook geproefd worden en dan zal moeten blijken of een in het laboratorium gekweekte burger net zo lekker is als een echt lapje vlees.

  Post startte in 2011 met zijn ambitieuze project: uit stamcellen van koeien een heuse hamburger ‘kweken’. Direct was al duidelijk dat het een lastige, maar ook dure klus zou worden. Met de totstandkoming van de eerste gekweekte hamburger was zo’n 250.000 euro gemoeid. Een anonieme donateur had dat geld er wel voor over en hielp Post op weg.

  Proeverij
  De afgelopen jaren is er hard aan de burger geknutseld en nu is ‘ie dan eindelijk af. Hoogste tijd om de burger aan het grote publiek te presenteren èn door een select gezelschap te laten proeven. Dat gaat volgende week maandag in Londen gebeuren, zo blijkt uit een persbericht.

  Vragen
  Hoe de burger eruit ziet en of deze net zo lekker smaakt als het traditionele exemplaar? Dat gaan we volgende week dus zien en horen.

  Ook lekker…

  Een andere manier om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te blijven voorzien: insecten. Er zijn er genoeg van, het kweken van insecten is relatief goed voor het milieu en als klap op de vuurpijl zijn insecten ook nog eens heel gezond.

  Doel
  Het project van Post staat nu nog in de kinderschoenen, maar kan in een later stadium wel eens de redding van de mensheid blijken te zijn. De wereldbevolking groeit namelijk bijzonder hard en al die mensen moeten eten hebben. Het is bijna onmogelijk om aan de groeiende vraag naar vlees te blijven voldoen. Zeker als u bedenkt dat de veeteelt een flinke belasting is voor het milieu, veel ruimte in beslag neemt en ook nog eens veel water verbruikt. Het zou een stuk gemakkelijker en duurzamer zijn als het mogelijk is om vlees te kweken. Uit enkele cellen van een koe kunnen dan mogelijk vele kilo’s vlees geproduceerd worden. En als we dan toch aan het kweken zijn, kunnen we er wellicht direct voor zorgen dat dat vlees een stukje gezonder is dan traditioneel vlees (bijvoorbeeld minder vet).

  Het klinkt geweldig, maar zover zijn we nog lang niet. Zelfs niet als Post volgende week een uitmuntende burger presenteert. Want zelfs de beste gekweekte burgers kunnen alleen uitgroeien tot een succes als het grote publiek ze omarmt. Dus, wat denkt u er van, zo’n gekweekte hamburger? Loopt het water u al in de mond?

  Bronmateriaal

  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Laila.L (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd