Komeet ISON schittert tussen de sterrenstelsels op nieuwe foto

komeet

Wetenschappers hebben verschillende foto’s die Hubble van de komeet ISON maakte, samengesmolten tot één geweldig kiekje. Op de foto zien we hoe de komeet zich tegen een decor vol sterrenstelsels en sterren, richting de zon haast.

Om deze prachtige foto van ISON en de sterrenstelsels op de achtergrond te kunnen maken, hadden de onderzoekers meerdere kiekjes van Hubble nodig. In totaal gebruikten ze er vijf die met verschillende filters gemaakt waren.

Simulatie
Het resultaat is een foto waarop we de komeet, maar ook de sterrenstelsels op de achtergrond haarscherp kunnen zien. “Het is een simulatie van wat onze ogen, met hun vaardigheid om zich voortdurend aan te passen aan heldere en minder heldere objecten, zouden zien als we ze met de resolutie van Hubble op de hemel zouden richten,” zo schrijft Josh Sokol op de ISON-blog.

Afbeelding: NASA / ESA / the Hubble Heritage Team (STScI / AURA).
Afbeelding: NASA / ESA / the Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Nog meer foto’s
Het is niet voor het eerst dat ISON op schitterende wijze vereeuwigd wordt. Eerder maakte Hubble al deze foto van de komeet. En ook Spitzer vereeuwigde ISON en diens 300.000 kilometer lange staart al eens.

Komeet ISON werd eind 2012 ontdekt en werd toen betiteld als ‘de komeet van de eeuw’, omdat deze straks wel eens heel helder aan de hemel zichtbaar kan zijn. De komeet haast zich naar de zon en naar verwachting zullen we deze tussen eind november 2013 en januari 2014 ook vanaf de aarde kunnen gaan zien. Wetenschappers verwachten dat de komeet zo helder zal zijn, dat we deze zelfs overdag met het blote oog kunnen waarnemen. Of ISON die verwachtingen waarmaakt, is echter nog even afwachten.

Bronmateriaal

"Galaxies, Comets, and Stars! Oh My!" - Hubblesite.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / the Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd