Geen Italiaans ijs, maar Martiaans ijs: in deze krater kun je eindeloos likken

De Korolev-krater op Mars is het hele jaar – oftewel 668 Martiaanse dagen of ‘sols’ – gevuld met een 1,8 kilometer dikke laag ijs. Hoe komt dat eigenlijk?


De 82 kilometer krater ligt in de noordelijke laaglanden, niet ver verwijderd van de noordpool. De Korolev-krater is een zogenoemde koudeval. De lucht boven het ijs koelt af en daalt, waardoor deze als een laag koude lucht boven het ijs blijft hangen. Het ijs warmt niet op en kan hierdoor niet verdwijnen.

De ruimtefoto van de week is een schitterende opname gemaakt door de Europese Mars Express in 2018. Hier is goed te zien dat ook de kraterrand op bepaalde plekken bedekt is met ijs. Het is jammer dat de afstand tussen de aarde en Mars relatief groot is, want het moet geweldig zijn om in deze krater te langlaufen van de ene kraterwand naar de andere kraterwand.

Om dit indrukwekkende beeld te krijgen gebruikten wetenschappers deze foto van de Korolev-krater en combineerde deze met een digitaal terreinmodel van de krater en de directe omgeving.

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft ook nog een schitterende video gemaakt, waarbij het lijkt alsof je als kijker over de krater vliegt. Bijzonder!

De krater is vernoemd naar Sergej Koroljov: een Oekraïens natuurkundige en ingenieur. Na de Tweede Wereldoorlog ontwierp hij ballistische raketten en zo werd hij één van de belangrijkste grondleggers van het Sovjet-ruimtevaartprogramma.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto’s uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Plan view of Korolev crater" - ESA
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd