Geen bewijs dat mobieltje schadelijk is

U hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken dat uw mobieltje negatieve gevolgen heeft voor uw gezondheid, zo blijkt.

De Health Protection Agency’s independent Advisory Group on Non-ionising Radiation (AGNIR) heeft een nieuw rapport uitgegeven waarin staat dat er nog steeds geen overtuigend bewijs is gevonden dat mobiele telefoons negatieve effecten op de menselijke gezondheid hebben. Het rapport vormt een update op het eerdere onderzoek dat in 2003 verscheen. Dit bevatte bewijs dat mensen bloot worden gesteld aan radiofrequente (RF) elektromagnetische velden die veroorzaakt worden door technieken als draadloze apparaten, televisies en radiozenders.

WIST U DAT…

…er onderzoeken zijn die iets anders melden?

De schrijvers van het rapport melden dat blootstelling aan RF-velden geen detecteerbare symptomen in mensen veroorzaakt. Een hoop gepubliceerde studies laten zien dat het gebruik van een mobiele telefoon niet leidt tot een hersentumor of een andere vorm van kanker. Ook studies, gericht op blootstelling aan andere RF-velden zoals op het werk en van radiozenders, geven hier geen bewijs voor. Onderzoeken die de lange termijn effecten onder de loep namen, liepen ook op niets uit. Opvallend is wel dat in het rapport vermeld wordt dat veel onderzoeken beperkt waren.

De AGNIR schrijft dat er nog maar weinig informatie is over de risico’s van blootstelling aan RF-velden. Dit komt volgens hen doordat de mobiele telefoon-techniek nog maar kort bestaat. Zij benadrukken dat het daarom erg belangrijk is om verder onderzoek te doen, ook naar hersentumoren. Onderzoeken hiernaar hebben volgens het rapport echter vooralsnog geen enkele indicatie gegeven dat mobiele telefoons de kans op kanker vergroten.

Bronmateriaal

"Comprehensive review on mobile phone technologies finds no solid evidence of health effects" - hpa.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ulrica Törning (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd