Onze lichaamstaal zet hond op verkeerde been

Nieuw onderzoek laat zien dat honden onze lichaamstaal waarnemen en zich er ook door laten beïnvloeden.

Dat schrijven Italiaanse wetenschappers in het blad PLoS ONE. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
De honden kregen twee bakken met voedsel voorgezet. Een bak met veel en een bak met minder eten. De honden mochten kiezen en kozen – vanzelfsprekend – voor de bak met het meeste voedsel.

WIST U DAT…

…honden op de werkvloer stress verminderen?

Mensen
In een tweede experiment kregen de honden opnieuw de keuze uit twee bakken met voedsel. Alleen besteedde een mens nu meer aandacht aan de bak met minder voedsel. Bijvoorbeeld door het voedsel uit deze bak te halen even op de hoogte van de mond te brengen en daar vijf seconden te houden alvorens het weer terug te leggen.

Kiezen
Wanneer iemand zoveel aandacht aan de bak met minder voedsel gaf, dan koos de hond opvallend genoeg voor deze bak en liet hij het grote portie dus aan zijn neus voorbijgaan. Wanneer een mens het voedsel niet oppakte, maar bijvoorbeeld alleen maar even naar de bak toeliep dan koos de hond toch gewoon voor de bak met de grote portie. Dat wijst erop dat de reactie van honden op lichaamstaal best complex is.

Het onderzoek bewijst dat honden lichaamstaal opmerken en zich er in sommige omstandigheden door laten beïnvloeden. Zelfs als dat eigenlijk in hun nadeel is.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door gabriela talarico (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd