Gaat een robot de Olympische vlam dragen?

Wie gaat in 2012 in Londen de Olympische vlam dragen? Wetenschappers weten het wel: een robot natuurlijk!

Het is een hele eer om met de Olympische vlam te mogen lopen. En waarom zou die eer alleen maar aan mensen ten deel mogen vallen? Wetenschapper James Law stelt voor om de robot iCub ook een kans te gunnen.

Turing
Hij heeft de stalen vriend dan ook genomineerd en hoopt dat de organisatie akkoord gaat. Natuurlijk zit er een gedachte achter. Zo wil Law met de deelname van iCub gedenken dat de beroemde Alan Turing 100 jaar geleden ter wereld kwam. Wetenschapper Alan Turing heeft veel voor de robotica betekend (onder meer met zijn beroemde Turing-test).

WIST U DAT…

…robots in de toekomst hun eigen internet krijgen?

Strenge criteria
De kans dat iCub straks ook daadwerkelijk met de vlam gaat lopen, is overigens klein. Vlamdragers moeten namelijk volwassen zijn en iCub is een peuter: de robot is geprogrammeerd om als een peuter van alles over zijn omgeving te leren. Daarnaast moet een vlammendrager in Engeland leven en aangezien iCub eigenlijk helemaal niet leeft, lijkt hij ook op dat vlak de boot te missen.

Maar goed: het zou zomaar kunnen dat iCub toch zijn moment of fame krijgt. De Engelse regering heeft tenslotte eigenlijk nog wel wat goed te maken met Turing. De overheid liet de wetenschapper omdat deze homo was chemisch castreren. Premier Gordon Brown bood daar in 2009 zijn excuses voor aan.

Bronmateriaal

"Robot nominated to carry Olympic flame" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lorenzo Natale (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd