Veel tegenstand maakt alleen maar koppiger

Wilt u de mening van iemand anders veranderen? Onderzoek wijst erop dat u de sociale druk dan het beste kunt beperken.!

Wetenschappers van HP’s Social Computing Research Group verzamelden enkele honderden proefpersonen. De proefpersonen kregen twee meubels te zien en moesten kiezen welke ze het mooist vonden.

Nog een keer
Na een tijdje kregen de proefpersonen dezelfde keuze voorgelegd. Alleen stond er nu onder welke keuzes anderen hadden gemaakt. Zo was bijvoorbeeld te zien dat twee mensen een voorkeur hadden voor een witte bank en 108 mensen de blauwe bank mooier vonden.

Herzien
Uit het onderzoek blijkt dat een klein beetje sociale druk er eerder voor zorgt dat mensen hun mening herzien. Als heel veel mensen voor de witte bank kozen, terwijl de proefpersoon eerder voor de blauwe bank had gekozen, bleef de proefpersoon veel vaker achter zijn keuze staan.

WIST U DAT…

…mannelijke vissen weigeren om de weg te vragen?

Band
Als we geconfronteerd worden met de mening van vele anderen dan zijn we sneller geneigd om toch maar aan onze eigen mening vast te houden. Als we het idee hebben dat we deel uitmaken van een kleinere sociale groep is het voor ons belangrijker om een band met andere aan te gaan en invloed uit te oefenen op keuzes die de groep maakt en dus zullen we onze mening dan sneller conformeren aan de mening van anderen.

Online marketing
Het onderzoek wijst erop dat online marketeers de mening van mensen kunnen beïnvloeden door een systeem waarin mensen online aan kunnen geven wat ze van dingen vinden slim in te richten.

Uit nader onderzoek moet blijken of het ook nog uitmaakt wie zijn mening geeft. Bijvoorbeeld: als vier goede vrienden iets aanraden, heeft dat dan meer zeggingskracht van de mening van 1000 onbekenden? Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

Bronmateriaal

"Stubbornness Increases the More People Tell You You’re Wrong" -  Wired.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bina (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd