Ga je daten? Kies hetzelfde gerecht!

Ga je voor het eerst lunchen met een nieuwe collega en hoop je dat hij of zij jou aardig gaat vinden? Of wil je dat die ene date slaagt? Eet hetzelfde als de persoon die tegenover je zit en het komt goed.

Onderzoekers van de universiteit van Chicago voerden verschillende experimenten uit. Zo kregen deelnemers geld en mochten zij dit uitgeven aan een investeerder. De investeerder beloofde het ingezette bedrag te verdubbelen. Voor ieder experiment mochten de proefpersonen en de investeerders een snoepje eten. Sommige paren aten hetzelfde snoepje, terwijl andere duo’s verschillende snoepjes kozen. De wetenschappers kwamen erachter dat proefpersonen meer geld aan een investeerder gaven als zij hetzelfde snoepje aten.

In een tweede experiment werd een sollicitatiegesprek nagebootst. Sommige paren aten hetzelfde eten, terwijl anderen iets anders kregen voorgeschoteld. Ook hier zaten de duo’s die hetzelfde aten meer op één lijn. Zij bereikten twee keer sneller een akkoord dan de paren die iets anders aten.

Logica? Nee hoor!
“Mensen denken vaak dat zij logica gebruiken tijdens het maken van beslissingen, maar zij weten niet dat voorkeur voor voedsel het denkproces beïnvloedt”, aldus professor Ayelet Fishback van de universiteit van Chicago. “Voedsel kan strategisch gebruikt worden om vertrouwen te kweken en om te zorgen dat mensen samenwerken.”

Tips
Moet jij een lunch organiseren voor een grotere groep mensen? Kies dan voor maximaal een paar verschillende opties, zodat veel mensen hetzelfde eten. Tijdens een blind date kies je voor hetzelfde gerecht als je partner. Tenminste, als je wil dat de date goed verloopt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd