Zijn narcisten verslaafd aan Facebook?

Facebook, Instagram en Snapchat: het zijn plekken waar narcisten graag komen. Zij kunnen deze platformen gebruiken om zichzelf te promoten en om geadoreerd te worden door een groot publiek.

Er zijn twee soorten narcisten: grandioze narcisten en kwetsbare narcisten. De narcisten in de eerste groep hebben veel zelfvertrouwen, willen altijd op een voetstuk gezet worden, etaleren zichzelf en zijn arrogant. Persoonlijkheidskenmerken zijn dominantie, agressie en grootheidswaanzin. Maar er is ook een tweede groep, namelijk die van de kwetsbare narcisten.

Italiaanse onderzoekers schrijven in het paper ‘Grandiose and Vulnerable Narcissists: Who Is at Higher Risk for Social Networking Addiction?‘ dat kwetsbare narcisten – die zich onzeker voelen en weinig gevoel van eigenwaarde hebben – zich veiliger voelen tijdens online interacties. Meer arrogante narcisten zullen sociale media overslaan, omdat ze liever publiekelijk worden aanbeden.

De onderzoekers lieten 540 studenten een vragenlijst invullen. 80 deelnemers werden gelabeld als grandioze narcisten, terwijl 67 studenten kwetsbare narcisten waren. Opvallend: mannen zijn vaker grandioze narcisten, terwijl vrouwen vaker kwetsbare narcisten zijn.

Manipulatie
Sociale netwerken zijn belangrijk voor kwetsbare narcisten, omdat ze directe feedback kunnen ontwijken. Daarnaast is Facebook een perfecte plek om informatie te manipuleren. Neem bijvoorbeeld Instagram: een willekeurig filter poetst pukkels, rimpels en andere oneffenheden weg. Hierdoor kan een kwetsbare narcist zich beter presenteren.

Facebook-verslaving
De wetenschappers concluderen dat kwetsbare narcisten eerder verslaafd raken aan sociale media. Het is niet makkelijk voor een narcist om de app van Facebook te verwijderen van zijn of haar telefoon. Nu weten we dus waarom. Benieuwd of jij Facebook-verslaafd bent? Doe de test!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd