Wetenschappers van de Large Hadron Collider beweren dat het vastgestelde doel voor het aantal protonenbotsingen voor 2010 gehaald is. Dit betekent dat het team in november begint met het botsen van kleine looddeeltjes. Hiermee streeft de LHC concurrenten, zoals de Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) en de Tevatron-deeltjesversneller van Fermilab, in één klap voorbij.
“Het is misschien wel de grootste stap vooruit voor een deeltjesversneller”, zegt John Jowett van CERN. “Als de ionen tegen elkaar botsen, dan ontstaat er een vuurbal van quarks en gluons.” Bij zulke botsingen komt veel energie vrij. Op dit moment heeft de Relativistic Heavy Ion Collider het record in handen voor de meest energieke botsing ooit, maar wellicht weet de Large Hadron Collider nog hogere ogen te gooien.
Deeltjes gedragen zich in een soep van quarks en gluons net zoals in een andere vloeistof. Toch opereert de Large Hadron Collider op hogere temperaturen, dus dan is het altijd spannend wat er precies gaat gebeuren.
Zoektocht naar het Higgs-deeltje
De grote vraag is: wie ontdekt er als eerste het Higgs-deeltje? Zijn het de dames en heren uit Geneve, of gaat de eer naar een Amerikaanse deeltjesversneller? Wetenschappers van Fermilab in Illinois beweerden in juli dat ze dichtbij de vondst van het Higgs-deeltje waren. Uit berekeningen van kwantumeffecten leidden zij af dat het deeltje tussen de 114 en 185 GeV/c2 groot is. In vergelijking: 100 GeV/c2 is de massa van 107 protons. Oftewel, het Higgs-deeltje is vele malen zwaarder dan een proton.
WIST U DAT…
Dit is een flinke stap vooruit, omdat wetenschappers zo nog accurater kunnen zoeken. In plaats van alle deeltjes te analyseren, hoeven ze alleen maar op zoek te gaan naar deeltjes die 114 tot 185 CeV/c2 groot zijn. Hierdoor is de kans groter dat het Higgs-deeltje sneller wordt gevonden.