Vrouwen worden ongelukkiger oud dan mannen

Wanneer vrouwen eenmaal de vijftig gepasseerd zijn, voelen ze zich naarmate ze ouder worden steeds eenzamer en depressiever. Oudere mannen daarentegen gaan zich – vooral nadat ze met pensioen zijn gegaan – tevredener voelen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder Engelse ouderen van University College London.

De onderzoekers volgden 11.000 Engelse mannen en vrouwen die vijftig jaar of ouder waren en hielden dat maar liefst zeven jaar vol. Men keek niet alleen naar het welzijn, maar ook naar financiële omstandigheden en sociale contacten.

Vrouwen
De wetenschappers ontdekten dat tevredenheid over het leven en de kwaliteit van leven met name onder ouder wordende vrouwen sterk verslechtert. Zo’n 18,7 procent van de vrouwen ontwikkelde depressieve symptomen. Onder de mannen was dat slechts 11,5 procent. “Vrouwen die 75 jaar of ouder zijn, voelen zich in het bijzonder heel slecht,” zo staat in het onderzoek te lezen. “Ze vertonen veel depressieve symptomen, zijn ontevreden met hun leven, hebben een slechte kwaliteit van leven en voelen zich heel erg alleen.”

WIST U DAT…

…de jeugd van tegenwoordig ouderen een goed gevoel geeft?

Man
Mannen die 65 jaar of ouder zijn, doen het een stuk beter. Zij voelen zich opvallend genoeg zelfs beter dan mannen die in de bloei van hun leven zijn.

Eenzaamheid
De onderzoekers suggereren dat vrouwen zich geïsoleerder voelen wanneer de kinderen het huis uitgaan en ze hun man en vrienden verliezen. “Oudere vrouwen hebben een grotere kans op eenzaamheid, omdat mannen eerder sterven.” Een andere optie is dat vrouwen meer op sociale contacten steunen en zowel positieve als negatieve emoties sterker aanvoelen dan mannen.

Sociale contacten
De studie onderstreept hoe belangrijk het is dat ouderen hun sociale contacten houden. Mensen tussen de 50 en 64 die regelmatig contact hadden met hun familieleden en vrienden hadden 13,1 procent kans op depressieve symptomen. Mensen die onregelmatig en weinig contact met anderen hadden, bleken 17,9 procent kans op een depressie te hebben.

WIST U DAT…

…jongeren veel negatiever zijn dan bejaarden?

Geld
Ook geld speelt een rol, zo concluderen de onderzoekers. De rijkere ouderen waren over het algemeen minder depressief en tevredener over hun situatie.

De psychische gesteldheid van mensen is belangrijk, omdat psychische problemen vaak ook een lichamelijk component hebben. Zo hebben mensen met een depressie onder meer een grotere kans op hartklachten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd