Het is lente op Titan

    NASA’s Cassini heeft vanaf een afstand van 2,5 miljoen kilometer enkele mooie kiekjes van Saturnus’ maan Titan geschoten. Op de foto’s is duidelijk te zien dat zich rondom de ‘evenaar’ van de maan wolken vormen. Dat wijst erop dat de lente op het noordelijk halfrond van de maan is aangebroken. En dat werd na zeven jaar ook weer wel tijd!

    De winter begon er namelijk al in juli 2004 en liep pas enkele maanden geleden af. Door de afstand tussen Titan en de zon duurt elk seizoen op de maan zo’n zeven jaar. Tussen de seizoenen door verandert er nogal het één en ander op het oppervlak en de atmosfeer van Titan. Cassini zit daarbij op de eerste rij en legt het allemaal vast.

    “De laatste zes jaar hebben we ontdekt dat wolken geclusterd voorkomen op drie verschillende breedtegraden,” vertelt onderzoeker Sebastien Rodriguez. “Grote wolken bij de noordpool, fragmentarische wolken bij de zuidpool en een smalle band bewolking rond de veertig graden zuiderbreedte. Nu zien we ook bewijs van de wisseling van de seizoenen op Titan. De wolken op de zuidpool verdwenen kort voor de equinox helemaal en de wolken in het noorden worden dunner.”

    De wolken zijn op deze foto goed te zien. Linksboven ziet u ook de ringen van Saturnus. Foto: NASA / JPL / SSI

    Cassini maakte ook een foto met daarop zowel Titan als Tethys, beide manen van Saturnus. Tethys is de maan op de voorgrond. Foto: NASA / JPL / SSI

    Bronmateriaal

    Fout gevonden?

    VanafHier.nl

    Een community van  

    Voor jou geselecteerd