Flirten op de werkvloer doet vrouwen goed

Flirten op de werkvloer, is dat een goed idee? Wel als u van het vrouwelijk geslacht bent, zo suggereert nieuw onderzoek. Flirten blijkt een heel goede manier voor vrouwen om meer uit onderhandelingen met mannen te halen.

De onderzoekers trekken die conclusie na experimenten met 100 proefpersonen. In één van die experimenten moesten vrouwelijke en mannelijke proefpersonen zich voorstellen dat ze een auto met een waarde van 1200 dollar verkochten. Vervolgens kregen de proefpersonen een scenario voorgeschoteld waarin een vrouwelijke koper – genaamd Sue – naar ze toekwam om de auto te kopen. De ene groep las hoe Sue ze de hand schudde en zei: ‘Leuk om kennis te maken’ en vervolgens op serieuze toon zei: ‘Wat wil je minimaal voor de auto hebben?’. De tweede groep kreeg een ander scenario onder ogen waarin Sue ter begroeting naar de verkopende partij glimlacht, de verkoper van top tot teen bekijkt, de arm van de verkoper aanraakt en zegt: ‘Je bent in het echt nog veel charmanter dan via de mail’, knipoogt en vervolgens vraagt: ‘Wat wil je minimaal voor de auto hebben?’.

Resultaten
De mannelijke proefpersonen die het tweede scenario onder ogen kregen, waren bereid om hun auto voor zo’n 100 dollar minder te verkopen. Mannen bleken bovendien veel minder open te staan voor onderhandelingen wanneer ze het eerste scenario onder handen kregen. Vrouwelijke verkopers lieten zich niet van de wijs brengen door Sue, ongeacht hoe ze zich ook gedroeg.

WIST U DAT…

…gestreste mannen op zwaardere vrouwen vallen?

Het juiste flirten
Flirten kan vrouwen dus veel opleveren wanneer ze met mannen onderhandelen. Maar: niet alle vormen van flirten zijn even effectief, benadrukken de onderzoekers. Flirten levert alleen positieve resultaten op als het geen overdreven seksueel getinte avances zijn, maar in plaats daarvan authentiek en betrokken flirten is. “Het geheim is: flirten met je eigen persoonlijkheid in gedachten,” vertelt onderzoeker Laura Kray. “Wees authentiek. Heb er plezier in.” Dat alleen die vorm van flirten werkt, is ergens logisch. “Het vertaalt zich in zelfverzekerdheid.” En zelfverzekerdheid is weer nodig om sterker uit onderhandelingen te komen, stellen de onderzoekers in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

Overigens blijkt uit experimenten ook dat flirten vrouwen meer oplevert dan wanneer mannen flirten. De onderzoekers vroegen mannen en vrouwen in welke mate ze tijdens onderhandelingen flirtten en lieten ze ook beoordelen hoe effectief anderen tijdens onderhandelingen waren. Mannen die aangaven veel te flirten tijdens onderhandelingen werden vaak beoordeeld als niet zo effectief. Terwijl vrouwen die aangaven veel te flirten wel als effectieve onderhandelaars werden gezien.

Bronmateriaal

"Study Finds Flirting Can Pay Off for Women" - Haas.Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor1558 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd