Ook honden hebben baat bij een goed ontbijt

Niet alleen mensen, ook honden hebben baat bij een goed ontbijt. Dat suggereert een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat honden veel beter in staat zijn om objecten te vinden wanneer ze een ontbijtje achter de kiezen hebben.

De onderzoekers verzamelden een aantal honden en lieten ze ontbijten. Een half uurtje of anderhalf uur na het ontbijt namen de honden deel aan een experiment. Eerst moesten ze tien minuten stilzitten, alvorens ze op zoek mochten gaan naar voedsel dat de onderzoekers in de kamer verstopt hadden. Doordat de honden eerst tien minuten moesten wachten, werd hun zelfcontrole flink uitgeput. Dat vergt veel van de honden.

WIST U DAT…

…het erop lijkt dat honden oprecht met huilende mensen meeleven?

De honden die een half uur na hun ontbijt aan het experiment deelnamen, zochten veel accurater naar het verstopte voedsel dan honden die helemaal nog niet ontbeten hadden. Honden die anderhalf uur na het ontbijt gingen zoeken, scoorden niet veel beter dan honden die niet ontbeten.

Dat suggereert dat ontbijt ervoor zorgt dat honden nadat ze eerst zijn afgeremd (tien minuten stilzitten) daarna accurater kunnen zoeken, omdat ze voldoende energie hebben voor de cognitieve processen die daaraan ten grondslag liggen, concluderen de onderzoekers in het blad Behavioural Processes. “Het consumeren van een ontbijt heeft een positief, maar kortstondig effect op het geheugen van honden.”

Bronmateriaal

"The breakfast effect: Dogs (Canis familiaris) search more accurately when they are less hungry" - Sciencedirect.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door elizabeth tersigni (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd