Wilt u rode of paarse bloemen? Een groene auto? Of een roze mp3-speler? We staan voortdurend voor keuzes omtrent kleur en we hebben allemaal onze eigen voorkeur. Wetenschappers besloten uit te zoeken waar die verschillen tussen mensen vandaan komen en concluderen dat onze ervaringen bepalen of we een kleur mooi vinden of niet.
“Ik kan paars mooier vinden, omdat de slaapkamer van mijn zus paars was en ik daar positieve ervaringen mee heb,” legt onderzoeker Karen Schloss uit. “Je eigen persoonlijke voorkeur wordt bepaald door alle ervaringen die je met die kleur heb en hoe die bevielen.”
Goed voor ons
Wetenschappers gingen er altijd van uit dat we kleuren mooi vinden als ze goed voor ons zijn. Dat is evolutionair gezien een prima verklaring: de mooie kleuren helpen ons overleven, de andere kleuren doen het tegenovergestelde. Dat zou verklaren waarom zoveel mensen, dwars door allerlei culturen heen, blauw mooi vinden: het is de kleur van de lucht op een rustige, mooie dag. Donkergeel en donkeroranje worden vervolgens weer geassocieerd met urine en rottend voedsel. Dus vinden mensen dat minder mooi.
WIST U DAT…
Experiment
Maar dat verklaart nog niet waarom de één van paars houdt en de ander groen prefereert. Schloss en haar collega Stephen Palmer besloten dat uit te zoeken. Ze verzamelden een aantal proefpersonen en lieten deze foto’s zien. Een deel van de groep kreeg foto’s met lekkere rode bessen en groene, vieze slijmen te zien. De andere groep kreeg weer vieze rode objecten en fijne groene voorwerpen te zien. Na afloop moesten de proefpersonen aangeven welke kleur ze mooier vonden. De mensen uit de eerste groep gaven aan rood mooier te vinden. De andere groep prefereerde groen.
In een tweede experiment ontdekten de onderzoekers dat studenten van Berkeley de kleuren blauw en goud heel mooi vonden en rood en wit verafschuwden. Blauw en goud waren de kleuren van Berkeley en rood en wit – hoe toevallig – van de rivaliserende onderwijsinstelling: Stanford. Studenten van Stanford vertoonden precies het tegenovergestelde patroon. Dat wijst erop dat sociale banden onze voorliefde voor kleuren mede bepalen en dat deze voorliefde dus – net als relaties tussen mensen – kan veranderen.