Hypochondrie gedijt prima dankzij Grey’s Anatomy

Vrijwel elke zender heeft tegenwoordig een eigen medische serie. Fictie of non-fictie: mensen zijn er gek op. En dat heeft serieuze gevolgen voor hoe zij tegen hun eigen gezondheid aankijken, zo blijkt nu uit onderzoek. Mensen zijn minder tevreden met hun gezondheid en zijn veel angstiger dat ze een ernstige ziekte krijgen.

Onderzoeker Yinjiao Ye concludeert dat mensen zich door televisieseries als ER, Grey’s Anatomy, House, enzovoort bewuster worden van de gezondheidsrisico’s die ze lopen. Ook gaan mensen anders kijken naar de mate waarin zij in staat zijn om hun eigen gezondheid te beschermen. Dat komt doordat mensen door de televisieseries het idee krijgen dat ze heel gemakkelijk het slachtoffer van een serieuze ziekte kunnen worden.

Kans
Miljoenen mensen kijken wereldwijd naar de succesvolle ziekenhuisseries waarin de meest uiteenlopende vreselijke ziektes aan bod komen. De ziektes zet mensen aan het denken en ze krijgen het idee dat ze een grotere kans lopen om ook zo’n aandoening te krijgen, zo concludeert de onderzoeker.

Vrijetijdsbesteding
De onderzoeker gaat ervan uit dat mensen in het leven op zoek zijn naar een goed en tevreden gevoel en de gezondheid en een lang leven dat daarmee samenhangt. Veel televisie kijken, kan ervoor zorgen dat ze hun doel missen. Televisie is namelijk niet de beste oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een goed gevoel. Het is beter om de vrije tijd anders te gebruiken. Bijvoorbeeld door te sporten of vrienden of familie te bezoeken, zo concludeert de wetenschapper.

WIST U DAT…

…ziekenhuisseries bijzonder onbetrouwbaar zijn? Zo pakken de meeste tv-dokters epilepsie in de helft van alle gevallen fout aan

Bedreigd
De meeste mensen verzamelen hun informatie over gezondheid en ziekte via de massamedia. Aan de ene kant is dat goed: ze worden zich bewust van de risico’s en herkennen ziektes wellicht ook eerder bij zichzelf. Maar aan de andere kant genieten ze wellicht minder van het leven, omdat ze zich bedreigd voelen door alle ellende die ze op televisie zien.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat veel televisie kijken mensen ontevreden maakt. Ze worden materialistischer en overschatten de bezittingen van anderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd