Enorme mosasaurus ontdekt in Limburgse mergelgroeve

  In de ENCI-groeve bij Maastricht is het fossiel van een dertien meter lange mosasaurus teruggevonden. Een unieke vondst die verraadt dat mosasaurussen ongeveer een miljoen jaar eerder dan gedacht al in Limburg rond struinden.

  Tijdens graafwerkzaamheden stuitte machinist Carlo Brauer (op de foto hierboven) op het enorme fossiel. Het eerste wat hij zag waren de tanden van het imposante beest. “Ik zag ze glinsteren in het ochtendlicht.” Inmiddels zijn alle graafwerkzaamheden stilgelegd en buigen paleontologen zich nu over de vondst. De mosasaurus is inmiddels voor een deel blootgelegd.

  M. hoffmanni
  Alles wijst erop dat het om een Mosasaurus hoffmanni gaat, of in ieder geval nauw aan deze soort verwant is. Als het een M. hoffmanni is, kan het wel eens de oudste bekende vertegenwoordiger van deze soort blijken te zijn.

  Een Mosasaurus hoffmanni in het museum. Het fossiel dat nu is teruggevonden is nog groter dan dit exemplaar. Foto: Natuurhistorisch Museum Maastricht.

  Stokoud
  Het fossiel werd teruggevonden in gesteentelagen die ongeveer 67,83 miljoen jaar oud zijn. De mosasaurus zou dus ook van die leeftijd zijn. Ondanks die hoge leeftijd is het fossiel uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het skelet is voor 40 procent compleet en zeker de schedel is nog in prima staat.

  Uniek
  De vondst is om meerdere redenen uniek. In het verleden zijn wel eerder fossiele resten van M. hoffmanni teruggevonden, maar zelden worden meerdere botten van één dier bij elkaar teruggevonden. Laat staan een bijna compleet skelet. Daarnaast werden mosasaurusfossielen in het verleden vooral in de jongere lagen gesteenten in de groeve teruggevonden. Maar nu duikt er dus een mosasaurus in de oude lagen op. Dat bewijst dat de soort al zo’n miljoen jaar eerder in dit gebied voorkwam.

  De mosasaurus waar nu de fossiele resten van zijn teruggevonden, moet heel indrukwekkend zijn geweest. Alleen de schedel van het beest is al zo’n 137 centimeter lang. De totale lengte van het reptiel wordt geschat op dertien meter.

  Bronmateriaal

  "Fossiel van dertien meter lange mosasaurus ontdekt in de ENCI-groeve" - NHMMaastricht.nl
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd