Enorme dino gaat na 94 miljoen jaar stil te hebben gestaan weer aan de wandel

argentinosaurus

Wetenschappers hebben een digitale reconstructie gemaakt van één van de grootste dinosaurussen die ooit op aarde rondliep. Dankzij die reconstructie zet de dino (digitaal) na 94 miljoen jaar weer enkele stappen en kunnen onderzoekers exact achterhalen hoe de dino over de wereld wandelde.

Onderzoekers van de universiteit van Manchester laserscanden het skelet van de veertig meter lange Argentinosaurus. De informatie die dat opleverde, werd vervolgens gebruikt om een digitale reconstructie van de gigant te maken. Een klusje waarvoor de onderzoekers een krachtige computer nodig hadden met een rekenkracht die gelijk staat aan de kracht van 30.000 huis-tuin-en-keuken-pc’s. “Als je wilt achterhalen hoe dinosaurussen wandelden, dan kun je het best gebruik maken van computersimulatie,” legt onderzoeker Bill Sellers uit. “Het is de enige manier om al die verschillende stukjes informatie die we over deze dinosaurus hebben bij elkaar te brengen en te reconstrueren hoe de dinosaurus liep.”

Computer
Om te achterhalen hoe de dinosaurus zich voortbewoog, stopten onderzoekers alle ruwe data die ze over de dinosaurus hadden in een computer. Met behulp van speciaal ontwikkelde software berekende de computer vervolgens hoe de dinosaurus zich het best kon voortbewegen.

Twee meter per seconde
De reconstructie levert interessante inzichten op. “Deze nieuwe studie laat duidelijk zien dat de dinosaurus tot meer in staat was dan alleen maar door wat nu Patagonië in Zuid-Amerika is, te wandelen,” benadrukt onderzoeker Lee Margetts. De 80 ton wegende dinosaurus zou een snelheid van iets meer dan twee meter per seconde hebben gehad.

De inzichten die het onderzoek oplevert, zijn niet alleen interessant voor paleontologen, zo benadrukt Sellers. Zo kunnen de botten en spieren van Argentinosaurus ons nog wel eens meer vertellen over ons eigen lichaam, of dat van andere organismen. “Alle gewervelden, van mensen tot vissen delen dezelfde basale spieren, botten en gewrichten. Om te begrijpen hoe deze functioneren kunnen we de spieren, botten en gewrichten van verschillende dieren vergelijken en daarbij zijn extremen vaak het meest interessant. Argentinosaurus is het grootste dier dat ooit op het oppervlak van de aarde liep en wanneer we begrijpen hoe de dino liep, kunnen we meer te weten komen over de maximale prestaties van onze spieren en botten. We moeten daar meer over te weten komen, om te begrijpen hoe die spieren en botten in ons eigen lichaam functioneren.” Ook heeft het onderzoek wellicht implicaties voor de robotica. “Als we robots met betere benen willen ontwikkelen, moeten we meer te weten komen over de mechanica in de benen van dieren en geen enkel dier heeft grotere en krachtigere benen dan de Argentinosaurus.”

Bronmateriaal

"Scientists digitally reconstruct giant steps taken by dinosaurs" - Manchester.ac.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Nobu Tamura (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd