Baby leert zijn eerste liedje al in de baarmoeder

baby

Baby’s die in de baarmoeder een liedje te horen krijgen, herkennen dat liedje enkele maanden na hun geboorte nog steeds. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Blijkbaar herinneren de baby’s zich geluiden die ze in de baarmoeder hoorden. Mogelijk gebruiken ze die herinneringen voor hun spraakontwikkeling.

Onderzoekers verzamelden 24 vrouwen die meer dan zes maanden zwanger waren. De helft van de vrouwen liet het slaapliedje ‘Twinkle Twinkle Little Star‘ in het laatste stadium van hun zwangerschap vijf dagen per week aan hun ongeboren kindje horen. De andere twaalf vrouwen vormden een controlegroep en stelden hun ongeboren kindje niet bloot aan het liedje.

Hoe zit het met lawaai?

Het onderzoek levert ook een interessante vraag op. Want als baby’s liedjes in de baarmoeder horen, herkennen en opslaan, welk effect heeft herrie dan op kinderen? Is een lawaaiige omgeving bijvoorbeeld slecht voor een ongeboren baby? Daar wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan.

Herkenning
Direct na de geboorte en zodra de kindjes vier maanden oud waren, lieten de onderzoekers de kindjes het liedje ‘Twinkle Twinkle Little Star‘ opnieuw horen. Ondertussen hielden ze de hersenactiviteit van de kinderen in de gaten. Zowel direct als vier maanden na de geboorte bleken de hersenen van de kindjes die het liedje in de baarmoeder reeds gehoord hadden sterker op het liedje te reageren. Blijkbaar kunnen baby’s al in de baarmoeder geluiden herkennen en onthouden.

Lang onthouden
Wat extra opvallend is, is dat de baby’s die geluiden ook heel lang onthouden. Zelfs vier maanden na hun geboorte herkenden ze de geluiden klaarblijkelijk nog. “Deze resultaten laten zien dat baby’s in staat zijn om al op hele jonge leeftijd te leren en dat de effecten van dat leren klaarblijkelijk heel lang in het brein blijven hangen,” stelt onderzoeker Eino Partanen.

Wetenschappers denken dat liedjes en gesproken zinnetjes heel belangrijk zijn voor baby’s: ze gebruiken ze voor hun eigen spraakontwikkeling. Mogelijk dragen ook de liedjes die baby’s in de baarmoeder horen later aan die spraakontwikkeling bij. Uit eerder onderzoek bleek al dat baby’s reeds in de baarmoeder woorden leren en deze mogelijk voor hun spraakontwikkeling gebruiken.

Bronmateriaal

"Babies Can Learn Their First Lullabies in the Womb" - Universiteit van Helsinki (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Zivya (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd