Eerste genetisch gemanipuleerde aardappel groeit in EU

Europese boeren hebben de primeur: zij mogen de eerste genetisch gemanipuleerde aardappel telen. Milieuorganisaties maken zich zorgen, maar de Europese Commissie heeft toegezegd dat het voedsel veilig is. De aardappel is niet voor menselijke consumptie bedoeld.

De Amflora-aardappel is ontwikkeld door het Duitse bedrijf BASF en is zo ‘geprogrammeerd’ dat deze zoveel mogelijk zetmeel oplevert. De verwachting is dat de aardappel met name in Duitsland geteeld zal worden voor gebruik in de papierindustrie.

Hoewel de Europese Commissie van mening is dat de besluitvorming omtrent de Amflora-aardappel op gezonde wetenschap is gebaseerd, zijn er nogal wat groeperingen die niet blij zijn met de beslissing. Zo zou de aardappel toch de voedselketen insluipen als het afval ervan aan dieren wordt gevoerd. En dat is een probleem, omdat de aardappel een gen bij zich zou dragen dat resistent is voor antibiotica. Ook menen sommigen dat de wil van de Europese burger opzij wordt geschoven; het grootste deel van de consumenten zou tegen genetische manipulatie zijn.

Het is niet de eerste keer dat genetisch gemanipuleerde planten met toestemming van de Europese Commissie in Europa geteeld worden. In 1998 werd ook het mais MON810 toegelaten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd