Drinken om te vergeten leidt tot meer pijnlijke herinneringen

Regelmatig een biertje achteroverslaan in de hoop die pijnlijke echtbreuk of vervelende situatie op het werk te vergeten, is niet de oplossing. Een regelmatige en gemiddelde alcoholconsumptie maakt toekomstige herinneringen namelijk alleen maar pijnlijker. Dat blijkt uit onderzoek.

Als mensen nadat ze één of twee alcoholische drankjes op hebben een traumatische ervaring meemaken dan herinneren ze zich later nog maar momentopnamen van deze gebeurtenis. Hierdoor mist hun brein de context en dat maakt het minder begrijpelijk, pijnlijker en stressvoller. “Matig drinken zorgt ervoor dat je meer flashbacks hebt en dat je de context en de controle over de herinnering verliest,” legt onderzoeker James Bisby uit.

Mensen die vier of vijf glazen alcoholische drank nuttigen, zullen zich een eventuele traumatische ervaring die ze daarna opdoen totaal niet meer kunnen herinneren. “Veel mensen die een persoonlijke traumatische ervaring zoals een verkrachting of verkeersongeluk meemaken, hebben daarvoor alcohol genuttigd. Dit onderzoek geeft ons een idee van hoe het onder invloed zijn bijdraagt aan het latere welzijn.”

Tijdens het onderzoek kregen vijftig proefpersonen alcoholische drankjes of limonade, waarna ze de opdracht kregen om naar een filmpje van een ernstig auto-ongeluk te kijken. De proefpersonen noteerden de zeven dagen daarna hoe vaak ze het filmpje of delen ervan opnieuw beleefden.

Hoewel de herinnering door overmatig drinken helemaal verloren gaat, is drinken om te vergeten toch geen optie. “Als mensen geen herinnering van een traumatische ervaring hebben – en dat kan gebeuren als ze daarvoor een grote hoeveelheid alcohol hebben genuttigd – dan is de kans dat zij zich een doemscenario in het hoofd halen, groter,” vertelt Valerie Curran.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd