‘Klimaatverandering verergert hooikoorts’

De periode waarin pollen hoogtij vieren wordt door het veranderende klimaat langer. Hierdoor neemt vanzelfsprekend ook de hoeveelheid pollen toe. Voor hooikoortspatiënten betekent dat een toename van de klachten. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek.

Onderzoekers bestudeerden zes jaar lang de hoeveelheid pollen en de duur van het pollenseizoen. “Door een specifieke geografische regio te bestuderen, hebben we gezien dat de progressieve toename van de gemiddelde temperatuur de duur van het pollenseizoen van bepaalde planten en daarmee de totale hoeveelheid pollen liet toenemen,” vertelt onderzoeker Walter Canonica.

Tijdens het onderzoek bleken in deze regio ook steeds meer mensen hooikoorts te krijgen. Het is echter onbekend of het langere pollenseizoen hiervoor verantwoordelijk is. “Een langer pollenseizoen en meer pollen kunnen de symptomen van mensen met hooikoorts en mensen met minimale symptomen zeker verergeren,” meent Estelle Levetin van de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd