Eenvoudige nanoraket voor in uw lijf ontwikkeld

Wetenschappers hebben een nanomotor ontwikkeld die mogelijk medicijnen in uw lijf kan afleveren.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Moleculen en Materialen (IMM) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Droom
“Het is een droom van veel onderzoekers op het gebied van nanotechnologie om een nanomotor te bouwen” vertelt Dr. Daniela Wilson aan Scientias.nl. “Tot nu gebruikten wetenschappers vaak ingewikkelde verbindingen. Daarnaast bleef het motorvermogen beperkt en hadden de raketten ‘vierkante’ wielen.”

WIST U DAT…

…onderzoekers vorig jaar ook een nano-auto hebben gebouwd? Het is de kleinste auto ter wereld!

Nanomotor
Een nanomotor is een ‘apparaat’ gebouwd van moleculen dat energie converteert in beweging. “Een nanomotor die ziektes opspoort en medicijnen toedient, lijkt sciencefiction maar vandaag zijn we een stap dichterbij,” zegt Wilson. “In ons lichaam vervoeren cellen met een soort motor constant dingen. Wij hebben geprobeerd om zo’n cel na te maken.” De nanomotor is een rond bolletje geworden waar stoffen als enzymen of moleculen aan de buitenkant op vast worden geklikt. De nanoraketjes zijn tien keer zo klein als een bacterie.

Besturing
De onderzoekers zijn nu bezig met het oefenen van de besturing en zullen op een later moment hun bevindingen bekend maken. “We onderzoeken nu of de nanomotor op biologische brandstoffen kan werken. Verder testen wij onze motor op chemotaxis: de nanomotor zou naar de hogere concentratie van de brandstofopening bewegen. Als dit werkt, kan de motor worden ingezet voor het afleveren van medicijnen.”

Eenvoud
Wat deze nanomotor zo bijzonder maakt, is volgens Wilson de eenvoud. “Bij het bouwen van deze motor kunnen we gebruik maken van zelf-assemblerende structuren. Het bouwproces is daarom vrij kort. Ook kan er worden gekeken naar alternatieve brandstoffen zoals biobrandstof. En het mooiste vind ik dat de nanomotor ondanks de eenvoud zo veelzijdig is.”

Recept
Wilt u ook zo’n nanoraket maken zoals de wetenschappers dat hebben gedaan? Zo gaat u te werk:

Stap 1: laat polymeren die aan de ene kant water afstoten en aan de andere kant aantrekken een nanoballetje vormen.

Stap 2:
duw de nanoballetjes in elkaar met behulp van osmotische druk tot een kommetje (zie het alsof u een slappe voetbal naar binnen vouwt).

Stap 3: stop een reactief nanodeeltje (bijvoorbeeld een platinakatalysator) in ieder kommetje en zorg ervoor dat deze niet meer kan ontsnappen.

Stap 4:
uw nanoraket is nu af. Zeef de raketjes uit de oplossing.

Stap 5: plaats de nanoraketjes in geschikte brandstof (bijv. waterstofperoxide) en kijk met een speciale microscoop hoe de ontsnappende uitlaatgassen ze voortstuwen door de oplossing. Hieronder is te zien hoe de nanoraketjes zich in een brandstof voortbewegen.

Bronmateriaal

"Autonomous movement of platinum-loaded stomatocytes" - nature.com
"Nieuw! Nanoraket in vijf eenvoudige stappen" - RU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Radboud Universiteit Nijmegen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd