Angst voor spin maakt spin groter

Bent u bang voor spinnen? Dan is de kans heel groot dat u een spin als veel groter ervaart dan deze in werkelijkheid is.

Dat blijkt uit experimenten van de Ohio State University. De resultaten zijn verschenen in het blad Journal of Anxiety Disorders.

Experiment
De onderzoekers verzamelden mensen die bang waren voor spinnen en confronteerden ze met een vogelspin. Na de ontmoeting gaven de proefpersonen aan hoe bang ze waren geweest en hoe groot de spinnen waren geweest. Hoe banger de proefpersonen waren geweest, hoe groter ze de spin schatten.

WIST U DAT…

…de zwakte van een spinnenweb het ijzersterk maakt?

Hardnekkig
Het verklaart waarom fobieën zo hardnekkig zijn, vertelt onderzoeker Michael Vasey. “Als iemand bang is voor spinnen en krachtens die angst spinnen groter waarneemt dan ze in werkelijkheid zijn dan voedt dat de angst, waardoor het heel moeilijk wordt om daar overheen te komen.” En door de angst durven mensen spinnen ook niet van dichterbij te bekijken. “En zolang je ze vermijdt, kun je niet zien dat je het fout hebt.” En zo houdt de angst zichzelf in stand.

Perceptie
Dat fobieën iets veranderen in ons denken, is niet nieuw. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat angst ervoor kan zorgen dat de gevreesde uitkomst (bijvoorbeeld: aangevallen worden door een spin) in ons brein veel aannemelijker wordt dan deze in werkelijkheid is. “Maar dit onderzoek laat zien dat zelfs de perceptie door angst veranderd kan worden.”

De onderzoekers hopen op basis van deze studie betere behandelingen tegen angstaanvallen te kunnen ontwikkelen. Ook hopen ze beter te kunnen aangeven wanneer iemands behandeling klaar is en de kans dat deze opnieuw last krijgt van de klachten echt nihil is.

Bronmateriaal

"Phobia's effect on perception of feared object allows fear to persist" - OSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tricia J (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd