Een weekend van drie dagen? Wetenschappers zeggen: doen!

Afgelopen week hadden we dankzij Pasen massaal een dagje extra vrij. En nu bepleiten onderzoekers dat een driedaags weekend eigenlijk helemaal geen uitzondering op de regel zou moeten zijn.

De vierdaagse werkweek is met een heuse opmars bezig. Steeds meer werknemers geven aan minder te willen werken. En dat is niet eens zo’n slecht idee. Nog niet zo lang geleden toonde een studie aan dat de vierdaagse werkweek zelfs een megasucces is, waarbij mensen met minder burn-outklachten kampen en zich minder vaak ziek melden, terwijl het ook nog eens de psychische en fysieke gezondheid verbetert (zie kader). Een nieuwe onderzoeksgroep stemt nu helemaal in met het idee om het weekend een dagje te verlengen. Want uit hun studie blijkt dat deze extra vrije tijd in feite heel goed voor ons is.

Vierdaagse werkweek
De resultaten van ’s werelds grootste experiment met de vierdaagse werkweek liegen er niet om. Ruim 70 procent van de werknemers rapporteerde minder burn-outklachten en bijna 40 procent zei minder gestrest te zijn dan voor het onderzoek begon. Het ziekteverzuim ging met 65 procent omlaag en het verloop daalde met 57 procent. Ruim 60 procent gaf aan dat het makkelijker was om een balans te vinden tussen werk en privé. Ook verbeterde hun psychische en fysieke gezondheid. Ondertussen bleef de omzet van de bedrijven nagenoeg gelijk. Er was zelfs een kleine plus van 1,4 procent. De overgrote meerderheid van de deelnemers zei dan ook van plan te zijn om door te gaan met de vierdaagse werkweek. Achttien bedrijven lieten weten dat de kortere werkweek al permanent was ingevoerd.

In de nieuwe studie werden meer dan 300 volwassenen (van gemiddeld 40 jaar) gedurende de dertien maanden durende onderzoeksperiode intensief gevolgd. Tijdens deze periode namen de deelnemers over het algemeen twee tot drie vakanties van ongeveer twaalf dagen. Omdat de proefpersonen fitnesstrackers droegen, konden de onderzoekers precies bijhouden hoeveel de deelnemers vóór, tijdens en na een vakantie bewogen.

Gezond
Uit de bevindingen blijkt dat de deelnemers tijdens hun vakanties veel gezonder leefden. Zo waren de vakantiegangers elke dag vijf minuten meer zwaar intensief lichamelijk actief. Ook zaten ze 29 minuten op een dag minder stil en sliepen 21 minuten per dag meer.

Voldoende slaap
Dat de deelnemers tijdens hun vrije dagen langer op één oor lagen, is heel positief. Zo slapen veel mensen structureel te weinig. En hoewel slaap door veel mensen wordt onderschat, is het ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Wanneer je voldoende hebt geslapen, verbetert bijvoorbeeld je stemming, je cognitieve functie en ben je een stuk productiever. Bovendien verlaagt het de kans op een reeks gezondheidsproblemen, waaronder overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en depressies.

De toegevoegde waarde van een goede nachtrust
Slaap is heel belangrijk voor veel lichamelijke en cognitieve functies. Zo wordt onder andere de cardiovasculaire gezondheid, het immuunsysteem, het metabolisme, het geheugen, en de emotieregulatie beïnvloed door slaap. Ook het risico op de ziekte van Alzheimer of kanker wordt in verband gebracht met de slaapkwaliteit. Voor een betere gezondheid en een goed emotioneel welzijn is het de bedoeling dat mensen consequent voldoende slaap krijgen. Dit houdt voor de meeste gezonde mensen 7 uur slaap per nacht in.

Kortom, de resultaten impliceren dat mensen tijdens hun vakantie actiever en gezonder leven – zelfs wanneer ze maar drie dagen achtereen vrij hadden. “Als mensen even niet hoeven te werken, veranderen hun dagelijkse verantwoordelijkheden,” legt onderzoeker Ty Ferguson uit. “Dat komt omdat ze niet vastzitten aan hun normale schema. In deze studie ontdekten we dat hun bewegingspatronen tijdens vakanties ten goede veranderen, waarbij ze over de hele linie meer bewegen en minder zitten. Interessant genoeg nam de omvang van deze veranderingen toe naarmate de vakantie langer duurde. Dus hoe langer de vakantie, hoe groter de gezondheidsvoordelen.”

Kortere werkweek
Volgens onderzoeker Carol Maher ondersteunen de bevindingen het belang van een vierdaagse werkweek. “Een kortere werkweek wordt al door bedrijven over de hele wereld uitgeprobeerd,” zegt ze. “Het is ook eigenlijk niet verrassend dat werknemers hierdoor minder stress, burn-outs en vermoeidheid ervaren. Het verbetert hun geestelijke gezondheid en zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. En nu levert onze nieuwe studie empirisch bewijs dat mensen een gezonder leefpatroon aanhouden al ze een driedaags weekend hebben. De waargenomen toename van de hoeveelheid beweging en slaap zal naar verwachting een positief effect hebben op zowel hun psychische als fysieke gezondheid. Dit draagt bij aan de voordelen die al eerder bij een vierdaagse werkweek zijn opgemerkt.”

Norm
Maher zou dan ook graag zien dat het driedaagse weekend de norm wordt. Want mogelijk dat dit zelfs onze algehele slaap ten goede kan komen. “Ons onderzoek toont aan dat mensen zelfs twee weken na een korte vakantie beter sliepen,” zegt ze. “Dit toont aan dat gezondheidsvoordelen van een driedaags weekend mogelijk een blijvend effect hebben.”

Al met al wijzen de bevindingen erop dat een kortere werkweek helemaal zo’n gek idee niet is. En niet alleen is een dagje extra vrij prettig, we worden er blijkbaar ook fysiek en mentaal beter van. “Terwijl de wereld zich aanpast aan een nieuw normaal, is het misschien tijd om een langer weekend te omarmen als een manier om onze fysieke en mentale gezondheid te verbeteren,” besluit Maher.

Bronmateriaal

"Time out: We all need a three-day weekend" - University of South Australia
Afbeelding bovenaan dit artikel: pixelshot (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd