Een nachtje doortrekken: wat kost dat?

Een nachtje opblijven heeft grote invloed op het lichaam, maar wetenschappers hebben voor het eerst vastgesteld hoe groot die invloed exact is. Uit de studie blijkt dat iemand die een nachtje doortrekt veel meer calorieën verbrandt dan iemand die gewoon naar bed gaat. Slanker worden we daar niet van: het lichaam spaart de tijd erna energie op om dat verschil weer recht te trekken.

De onderzoekers tonen in hun onderzoek aan dat mensen die ‘s nachts opblijven meer calorieën verbranden (de bewegingen die een wakker persoon maakt, zitten daar nog niet bij) dan iemand die slaapt. Een volle nacht slaap zorgt ervoor dat we minder energie verbruiken. Dat kan oplopen tot evenveel energie als in een glas melk zit.

Experiment
De wetenschappers verzamelden zeven mensen. Elke proefpersoon verbleef gedurende drie dagen in een afgesloten ruimte en lag de hele tijd op bed. Gedurende de dag kregen de proefpersonen op vaste tijden exact evenveel calorieën. Tijdens hun verblijf maten de onderzoekers hoeveel calorieën de proefpersonen terwijl ze sliepen en terwijl ze wakker waren, verbrandden.

Afvallen
De proefpersonen die een nachtje opbleven, verbrandden veel meer calorieën dan proefpersonen die lekker naar bed gingen. Toch is een nachtje doortrekken niet de ideale manier om af te vallen. Want de energie die het lichaam tijdens dat nachtje extra verbrandt, moet weer ergens vandaan komen. En dus gaat het lichaam in de uren die volgen minder calorieën verbranden.

Minder calorieën
De mensen die een hele nacht wakker bleven en daarna acht uur gingen slapen, verbrandden in die slaap al veel minder calorieën dan normaal. En in de 24 uur die daarop volgden, verbrandden zij maar liefst honderden calorieën minder. Wanneer de wetenschappers niet alleen dat ene nachtje in beschouwing namen, maar ook de uren daarna moesten ze dan ook concluderen dat iemand die op normale tijden slaapt, meer calorieën verbrandt, dan iemand die een nachtje wakker blijft.

De onderzoekers willen nu uit gaan zoeken of enkele avonden laat naar bed gaan hetzelfde effect heeft als één nachtje doortrekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd