Een grappig kattenfilmpje maakt gelukkig en geeft energie

lil-bub

Het internet staat bomvol met grappige en lieve video’s waarin katten een hoofdrol spelen. En ze zijn enorm populair. Het is natuurlijk niet voor niets dat een videosite als Dumpert een speciale rubriek ‘Liev‘ heeft. Het kan geen kwaad om dagelijks een paar video’s te bekijken, want een kattenvideo geeft energie en maakt gelukkig.

Wetenschappers van de Indiana universiteit interviewden bijna 7.000 mensen die een kattenvideo bekeken. Zij vroegen o.a. of de video een invloed had op de gemoedstoestand van de persoon. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Computers in Human Behavior.

“Sommige mensen vinden het niet de moeite waard om onderzoek te doen naar online kattenvideo’s, maar het blijft een feit dat veel internetgebruikers deze video’s dagelijks bekijken”, zegt onderzoeker Mike Bridavsky. “Als we de effecten van internet op de maatschappij en op individuen beter willen begrijpen, dan kunnen katten niet negeren.”

De baasjes van Grumpy Cat hebben waarschijnlijk al miljoenen euro's verdiend aan hun chagrijnige kat. Het YouTube-kanaal van deze kat is zeer populair.
De baasjes van Grumpy Cat hebben waarschijnlijk al miljoenen euro’s verdiend aan hun chagrijnige kat. Het YouTube-kanaal van deze kat is zeer populair.
In 2014 zijn er twee miljoen kattenvideo’s geüpload op YouTube, die samen bijna 26 miljard views hebben gegenereerd. Iedere video is dus gemiddeld 13.000 keer bekeken. Kattenvideo’s zijn populairder dan video’s in andere rubrieken. “Als een mediaonderzoeker en een liefhebber van kattenfilmpjes voelde ik mij genoodzaakt om hier onderzoek naar te doen”, vertelt professor Jessica Gall Myrick.

Van de deelnemers aan het onderzoek noemt 36% zichzelf een kattenpersoon. Ongeveer zestig procent van de mensen geeft aan zowel honden als katten leuk te vinden. Na het zien van een kattenvideo krijgen de ondervraagden meer energie en voelen zij zich gelukkiger. Ze hebben minder last van negatieve emoties, zoals angst, irritatie en bedroefdheid. De deelnemers geven aan vaak kattenfilmpjes te kijken op het werk of tijdens het studeren. Voelen zij zich niet schuldig wanneer ze werk uitstellen? Nee, integendeel. De video’s geven veel voldoening, waardoor het schuldgevoel verdwijnt. De meesten krijgen kattenfilmpjes doorgestuurd van vrienden, familieleden en kennissen. Ook zijn veel deelnemers bekend met bekende katten, zoals Le Chat Noir en Grumpy Cat.

De wetenschappers gaan de positieve effecten van kattenvideo’s verder onderzoeken. Wellicht leidt dit tot het ontstaan van een nieuwe (goedkope) therapie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd