100 gram chocolade verlaagt kans op hartziekte en beroerte

Je hebt weer een goede reden om iedere dag een stukje chocolade te eten. 100 gram chocolade per dag verlaagt de kans op een hartziekte of een beroerte, melden onderzoekers in het wetenschappelijke blad Heart.

De onderzoekers hebben bijna 21.000 mensen ondervraagd, die deelnamen aan een langdurig onderzoek over de relatie tussen gezondheid en eten. In totaal werden 9214 mannen en 11737 vrouwen bijna twaalf jaar lang in de gaten gehouden. In deze periode kregen 3013 mensen (14%) een hartziekte of beroerte.

Opvallend is dat mensen die dagelijks chocolade eten 25% minder kans hebben op een hartziekte en 45% minder kans hebben om aan een hartziekte te sterven dan personen die geen chocolade snoepen. Ook bleek er sprake te zijn van een verlaagd risico van 23% op een beroerte. De deelnemers aten vaker melkchocolade dan pure chocolade, dus het is aannemelijk dat ook melkchocolade positieve bijwerkingen heeft. “Wellicht dat dit komt door het calcium en de vetzuren in melk”, schrijven de onderzoekers.

De wetenschappers beweren dat chocolade meer voordelen biedt. Zo hebben mensen die regelmatig chocolade eten een lagere BMI. Dit lijkt een vreemde conclusie, maar het komt overeen met eerder onderzoek. De onderzoekers vermoeden dat het iets te maken heeft met catechine, een antioxidant die in cacao voorkomt. Het stofje heeft invloed op de productie van cortisol en de insulinesensitiviteit: twee factoren die samenhangen met overgewicht en obesitas. En hoewel deze snoepers meer vet en koolhydraten binnen krijgen, consumeren ze minder eiwitten en alcohol.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd