Een doel in het leven kan uw leven verlengen

richting

Nieuw onderzoek onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is om een doel te hebben in het leven. Mensen met een doel leven – ongeacht hun leeftijd en of ze dat doel nu halen of niet – doorgaans langer.

De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van de gegevens van meer dan 6000 mensen. Bij de start van het onderzoek kregen de proefpersonen allerlei vragen voorgelegd. Bijvoorbeeld over hun relaties met anderen, hun ervaringen met positieve en negatieve emoties en hun doel in het leven. De onderzoekers volgden de proefpersonen vervolgens veertien jaar.

Na veertien jaar waren 569 proefpersonen overleden. Opvallend genoeg bleken de proefpersonen die overleden waren, in mindere mate een doel in hun leven te hebben. Ook hadden ze minder positieve relaties. Een doel in het leven bleek heel consistent samen te gaan met een kleinere sterftekans. Het maakte daarbij niet uit hoe oud de proefpersonen waren: jongvolwassenen hadden net zoveel baat bij een doel in het leven als de ouderen. En dat is verrassend, zo stellen de onderzoekers. “Er zijn veel redenen om te geloven dat een doelbewust leven oudere mensen meer helpt dan jongere mensen,” stelt onderzoeker Patrick Hill. “Ouderen lijken een doel harder nodig te hebben, omdat ze niet meer werken en dus die bron voor het organiseren van hun dagelijkse activiteiten missen. Bovendien is het waarschijnlijk dat ouderen een grotere kans hebben om te sterven dan jongeren.”

Zelfs nadat de onderzoekers rekening hielden met andere psychosociale factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur – denk aan relaties en emoties – bleef het verband tussen levensduur en een doel in het leven overeind. “Deze resultaten suggereren dat het vinden van een doel iets unieks heeft, iets wat ervoor zorgt dat mensen langer leven.” De grote vraag is natuurlijk: wat? De onderzoekers willen dat nu uit gaan zoeken. Zo gaan ze kijken of mensen met een doel in het leven ook sterker geneigd zijn om gezonder te leven en zo hun levensduur te verlengen.

Bronmateriaal

"Having a Sense of Purpose May Add Years to Your Life" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door g-point (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd