Mens en dobermann delen een albino-gen

dobermann

Het gemuteerde gen dat onder mensen een vorm van albinisme veroorzaakt, blijkt ook bij dobermannen voor problemen te kunnen zorgen. Wanneer het gen in deze soort muteert, krijgen de honden een lichtere vacht, roze neuzen en lippen.

“Wat wij ontdekt hebben, is een genmutatie die resulteert in een missend eiwit dat nodig is om cellen pigment te geven,” vertelt onderzoeker Paige Winkler. “Sommige afwijkingen in ditzelfde gen veroorzaken onder mensen een aandoening die oculocutaan albinisme wordt genoemd.”

Witte huid
Bij mensen met deze vorm van albinisme is de pigmentatie van het haar, de huid en ogen anders. Bij dobermannen heeft het gemuteerde gen vergelijkbare gevolgen. “Bij een albino dobermann zie je een witte of lichter gekleurde huid, een roze neus en lippen en bleke irissen in de ogen.”

WIST U DAT…

…honden sterk reageren op de geur van hun baasje, zelfs als dat baasje er niet is?

Tumoren
Mensen met oculocutaan albinisme hebben tevens een iets grotere kans op huidtumoren, omdat hun huid extra gevoelig is voor zonlicht. “We wisten dat de albino dobermannen doorgaans deze soorten tumoren ontwikkelen, maar vroegen ons af hoeveel vaker een ‘witte’ hond in vergelijking met een gewone dobermann kanker ontwikkelde,” vertelt onderzoeker Joshua Bartoe. “Wat we ontdekten, was dat de kans op melanoomachtige tumoren onder albino honden flink hoger is.” De onderzoekers bestudeerden twintig albino en twintig gewoon gekleurde dobermannen en ontdekten dat meer dan de helft van de albino’s minstens één tumor had, terwijl onder de normaal gekleurde dobermannen slechts één hond een tumor had.

De resultaten zijn met name interessant voor mensen die deze hondensoort fokken. “Omdat dobermannen het defecte gen bij zich kunnen dragen zonder symptomen te vertonen, was dit een serieus probleem voor fokkers. Maar nu we de mutatie geïdentificeerd hebben, kunnen we naar de genetische samenstelling van deze honden kijken en vaststellen of ze dragers zijn.”

Bronmateriaal

"Man's best friend shares similar 'albino' gene" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Silvia (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd