E-sigaretten zijn minder schadelijk dan normale sigaretten

e-sigaret

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat e-sigaretten minder schadelijk zijn voor gebruikers en omstanders dan sigaretten. Wel waarschuwen onderzoekers dat de gevolgen op lange termijn nog niet bekend zijn.

De e-sigaret is een elektronische inhalator met een vulling en een verdamper. Vloeibare nicotine in de vulling wordt verdampt, waarna de gebruiker deze damp inademt. De e-sigaret is vooral bedoeld voor rokers die wel willen blijven roken, maar om gezondheidsredenen liever kiezen voor een ‘gezond’ alternatief.

Gebruik in Nederland

Hoeveel Nederlanders gebruiken een e-sigaret? Statistieken tonen aan dat één procent van de Nederlanders soms e-sigaretten gebruikt. Vijf procent heeft het één of twee keer geprobeerd. 94 procent heeft nog nooit een e-sigaret geprobeerd. 55 procent heeft wel eens van de e-sigaret gehoord.

Er is veel ophef over de e-sigaret. Het zou een wolf in schaapskleren zijn. Zo bevat ook de e-sigaret kankerverwekkende stoffen, is de e-sigaret verslavend en is het absoluut niet aan te raden om deze tijdens de zwangerschap te gebruiken. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor omstanders. Uitgeademde lucht kan nog schadelijke stoffen bevatten, alleen is er sprake van ‘passieve damp’ in plaats van ‘tweedehands rook’.

Conclusies meta-analyse
Een internationaal team van onderzoekers heeft 81 onderzoeken over e-sigaretten geanalyseerd. Er kwamen onderwerpen aan bod als de chemicaliën in de vullingen en in de vrijgekomen damp, veiligheidsmaatregelen en het gebruik onder rokers en niet-rokers. Volgens de onderzoekers zijn de risico’s voor gebruikers en omstanders veel minder groot dan bij sigarettenrook. Elektronische sigaretten bevatten een paar gevaarlijke stoffen die ook in sigarettenrook voorkomen, maar de dosis is veel lager. Ook blijkt uit de meta-analyse dat er geen bewijs is dat kinderen na het experimenteren met e-sigaretten verslaafd raken. Tenslotte concluderen de wetenschappers in het paper dat een e-sigaret inderdaad kan helpen om te stoppen met roken.

Geen strenge regels
“De regels voor e-sigaretten moeten niet net zo streng zijn als voor normale sigaretten, omdat dit het lastiger maakt voor mensen om over te stappen op de e-sigaret”, vertelt professor Peter Hajek van de Queen Mary universiteit aan BBC. “Strenge regelgeving schaadt uiteindelijk de volksgezondheid.”

Paper
Het paper van de onderzoekers verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke journaal Addiction.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd