Zinkgaten ontstaan rondom één van ‘s werelds hoogste gebouwen

wolkenkrabber-seoul

Wat is een zinkgat?

Een zinkgat is een landvorm die ontstaat door het instorten van een holte in het substraat. Denk bijvoorbeeld aan kalksteen dat oplost in water, waarna de holte instort. Zinkgaten ontstaan ook door het oplossen van zout in de bodem, wat in de omgeving van de Dode Zee veel voorkomt, of door het instorten van natuurlijke drainagetunnels.

Zuid-Korea wordt hard gewerkt aan de Lotte World Tower. Wanneer deze wolkenkrabber in 2016 af is, is het gebouw met een hoogte van 556 meter het hoogste gebouw van Korea. Er is echter één probleem: er ontstaan zinkgaten rondom de wolkenkrabber.

Diverse media melden dat er kleinere zinkgaten ontstaan in Songpa. Dit is een wijk in Seoul waar de toren gebouwd wordt. In totaal zijn er drie zinkgaten gevonden. Buiten Seoul zijn ook meerdere zinkgaten ontstaan. De grotere zinkgaten zijn ruim één meter breed en één meter diep, maar er zijn ook gaten ontstaan met een diepte van slechts twintig centimeter.

Eén van de grotere zinkgaten met een breedte en diepte van één meter.
Eén van de grotere zinkgaten met een breedte en diepte van één meter.
Daarnaast wordt het meer dat naast de Lotte World Tower ligt alsmaar kleiner. Eerst had dit meer een diepte van vijf meter, maar dat is nu nog maar 4,3 meter. Professor Park Chang-kun van de Kwandong universiteit beweert dat het water mogelijk in de kelder van de Lotte World Tower is gelopen.

Internationaal onderzoek
Het is heel goed mogelijk dat de zinkgaten een andere oorzaak hebben, maar de overheid van Zuid-Korea neemt na de ramp met de ferry in april geen risico’s meer. De komende vier maanden gaat een internationaal team van onderzoekers de verschillende gaten bestuderen.

Gevolgen
De grote vraag is: wat gaat er gebeuren als er inderdaad sprake is van een verband tussen de zinkgaten en de toren? Wordt het gebouw – dat op het moment van schrijven al zeventig verdiepingen hoog is – afgebroken?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd