Een doedelzak bespelen is veel gevaarlijker dan gedacht

Dat stellen onderzoekers nu ze sterke aanwijzingen hebben gevonden dat het bespelen van de doedelzak een man fataal is geworden.

Het opmerkelijke verhaal is te lezen in het blad Thorax en heeft volgens de onderzoekers ook implicaties voor mensen die andere blaasinstrumenten bespelen, zoals bijvoorbeeld de trombone of saxofoon.

Hoest
In 2014 meldde een 61-jarige man zich bij zijn arts met een droge hoest en kortademigheid. Ondanks een behandeling ging hij achteruit: op een gegeven moment kon hij niet meer dan 20 meter lopen en had hij grote moeite met ademhalen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en daar werd de diagnose gesteld: allergische alveolitis.

bagpipes-215549Allergische alveolitis
Allergische alveolitis is een ontsteking in en rond de longblaasjes die veroorzaakt wordt door een allergische reactie op ingeademde stofdeeltjes, allergenen of chemicaliën. De ontsteking kan ernstige schade aan de longen veroorzaken en soms zelfs fataal zijn. De aandoening treft onder meer mensen die vogels – met name duiven – houden.

Doedelzak
Onduidelijk bleef waardoor de man de ziekte opliep: hij bezat geen duiven, er waren geen vocht- en schimmelplekken in zijn huis te vinden en hij had nog nooit gerookt. Wel bespeelde de man dagelijks de doedelzak. Wanneer de man voor drie maanden naar Australië vertrekt, blijft die doedelzak thuis en knapt hij zienderogen op. Het zette artsen aan het denken: zou de doedelzak dan de boosdoener zijn? Ze besloten de doedelzak eens nader te inspecteren en ontdekten dat deze vol zat met verschillende soorten schimmels.

Te laat
Voor de man kwam die ontdekking te laat. Ondanks behandelingen overleed hij. Een sectie op het lichaam onthulde dat zijn longen ernstig beschadigd waren. Hoewel de onderzoekers niet met 100 procent zekerheid kunnen zeggen dat de doedelzak de boosdoener is, lijkt het daar wel sterk op. Ze wijzen erop dat de man de doedelzak dagelijks bespeelde, dat hij zich beter ging voelen toen hij het instrument een tijdje liet staan en dat er in de doedelzak meerdere antigenen zijn aangetroffen. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat een doedelzak met de ontwikkeling van allergische alveolitis in verband wordt gebracht.

De onderzoekers benadrukken dat in principe elk blaasinstrument schimmels kan bevatten en dus een risico vormt voor degene die het instrument bespeelt. Ze adviseren muzikanten om hun blaasintrumenten direct na gebruik schoon te maken. Zo kan een ‘doedelzaklong’ wellicht voorkomen worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd