Dode Zee-rollen: nu ook in uw woonkamer

Wie de Dode Zee-rollen wil bekijken, hoeft niet langer naar Israël af te reizen. Ze staan sinds gisteren namelijk ook online.

De Dode Zee-rollen werden in 1947 ontdekt en zijn sinds 1965 in het museum te bewonderen. De rollen bevatten vrijwel alle Bijbelboeken en ook enkele apocriefe boeken. De rollen zijn van enorme historische betekenis gebleken. Zo kunnen we dankzij de rollen veel meer te weten komen over bijvoorbeeld het leven in Israël rondom het begin van de jaartelling.

Meer

Meer weten over de Dode Zee-rollen? Lees dan ook eens dit artikel over vier conservatoren die al meer dan achttien jaar op rij dag in dag uit met de Dode Zee-rollen bezig zijn.

Site
Zulke belangrijke geschriften zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn, zo bedacht het museum dat de Dode Zee-rollen tentoonstelt. En dus werd er een site opgezet waar u de rollen kunt bekijken, lezen en er ook op kunt reageren.

Bekijken
Er werden zeer gedetailleerde foto’s van de rollen gemaakt en deze werden online gezet. U kunt de foto’s bekijken, de Engelse vertaling van de teksten opvragen en reageren. Google heeft het museum geholpen en hierdoor is het ook mogelijk om vanuit de zoekmachine in de teksten te belanden.

Op dit moment staan nog lang niet alle rollen online. Het is wel de bedoeling dat uiteindelijk alle tekstfragmenten vanuit de luie stoel te lezen zijn. Bekijk de eerste rollen alvast hier.

Bronmateriaal

"Dead Sea Scrolls Get New Life Online" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniel.baranek (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd