Ook diamanten hebben ‘jaarringen’

diamant

Wetenschappers van de VU Amsterdam hebben ontdekt dat diamanten net als bomen vaak ‘jaarringen’ hebben. Ook hebben de onderzoekers ontdekt dat diamanten er miljoenen jaren over doen om te groeien en gemakkelijk één of twee miljard jaar oud kunnen zijn.

Diamanten zijn welbeschouwd koolstofatomen die heel sterk samengeperst zijn. Ze ontstaan bij relatief hoge druk en temperaturen boven de 1000 graden Celsius. Een nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft ons een kijkje in de ontstaansgeschiedenis van de diamant en levert heel wat nieuwe inzichten op.

‘Jaarringen’
De onderzoekers bestudeerden diamanten uit Jakoetië (Rusland) en ontdekten dat diamanten vaak jaarringen hebben. De ringen ontstaan door veranderingen in de omstandigheden waarin de diamant ontstaat. Zo kan een verandering in temperatuur er bijvoorbeeld voor zorgen dat de chemische samenstelling in de groeizones verandert. Het resultaat zijn ‘jaarringen’ die verschillend van kleur zijn.

De ringen van een diamant. Afbeelding: VU Amsterdam.
De ringen van een diamant. Afbeelding: VU Amsterdam.
Diamanten nemen hun tijd
Net als we aan de hand van de jaarringen van een boom kunnen achterhalen hoe oud de boom is, is het mogelijk om aan de hand van de ringen in diamanten vast te stellen hoe oud de edelstenen zijn. De onderzoekers richtten zich daarvoor op het element renium. Dit bevindt zich in mineraalinsluitsels in diamanten, maar valt langzaam uiteen, waarbij het element osmium ontstaat. Hou ouder een ring is, hoe minder renium en hoe meer osmium deze bevat. Zo kon achterhaald worden hoe oud de diamanten ongeveer waren en in welke periode ze het meest gegroeid waren.

Stokoud
Uit het onderzoek blijkt dat Jakoetië twee periodes had waarin heel veel diamanten ontstonden. De ene periode speelde zich één miljard jaar geleden af. De andere zo’n twee miljard jaar geleden. Sommige diamanten zijn dus ongeveer half zo oud als de aarde.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat sommige diamanten in beide periodes zijn gegroeid. Dat bewijst dat diamanten er vele miljoenen jaren over doen om te groeien.

Bronmateriaal

"Diamanten groeien net als bomen, maar gedurende miljoenen jaren" - VU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd