Wetenschap ontwikkelt Terminator-polymeer dat zichzelf herstelt

terminator

Spaanse onderzoekers hebben een polymeer ontwikkeld dat zich spontaan en helemaal op eigen kracht kan repareren. En daarmee komen plastic onderdelen die zichzelf repareren wanneer dat nodig is, een stapje dichterbij.

De onderzoekers hebben het polymeer de naam ‘Terminator’ gegeven. Daarmee is het vernoemd naar de van vorm veranderende T-100-robot uit Terminator 2.

Herstel
Wanneer het polymeer beschadigd raakt, kan het zich spontaan, op kamertemperatuur herstellen. Daarvoor heeft het polymeer ongeveer twee uurtjes nodig, zo bewijst onderstaand filmpje waarin het polymeer doormidden geknipt wordt en zichzelf in twee uur tijd herstelt. Nadat het polymeer zichzelf gerepareerd heeft, is het onbreekbaar en kan het zelfs nog steeds helemaal worden uitgerekt.

Primeur
Het is voor het eerst dat onderzoekers een polymeer hebben ontwikkeld dat zich zonder katalysator herstelt. Dat is te lezen in het blad Materials Horizons.

De toepassingen van het materiaal zijn eindeloos. Zo kan het de levensduur van de meest uiteenlopende plastic onderdelen aanzienlijk verlengen.

Bronmateriaal

"'Terminator' polymer that regenerates itself" - Royal Society of Chemistry (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stephen Bowler (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd