Daarom is een vlieg doodslaan zo lastig: hij ziet u in slowmotion aankomen

vlieg

Wetenschappers hebben ontdekt dat de tijd in de ogen van een klein dier in slowmotion verstrijkt. Zo kunnen deze dieren in enkele seconden meer zien dan grotere dieren. En dat geeft ze de gelegenheid om aan roofdieren te ontsnappen.

Dat schrijven Ierse onderzoekers in het blad Animal Behaviour. Ze baseren hun conclusie op eerdere onderzoeken waarin wetenschappers knipperlichtjes aan dieren lieten zien en maten hoe snel het oog op die knipperlichtjes reageerde. De onderzoekers verzamelden die informatie en keken of de snelheid waarmee een dier op het lichtje reageerde wellicht samenhing met de grootte van het dier.

Sneller
En dat bleek inderdaad het geval te zijn. Het oog van kleinere dieren reageerde doorgaans veel sneller op de lichtflitsjes dan de ogen van grotere dieren. Om het iets concreter te maken: als een olifant en een muis naar een tafereel kijken, ziet de muis gedurende één seconde meer voor zijn ogen gebeuren dan de olifant.

WIST U DAT…

…wetenschappers vorig jaar de kleinste vlieg ter wereld hebben ontdekt?

In slowmotion
Vergelijk het met een film waarin een auto uit de bocht vliegt. Wanneer u de film in realtime ziet, ziet u waarschijnlijk alleen de auto uit de bocht vliegen. Maar wanneer de film in slowmotion wordt afgespeeld, ziet u details: een knuffelbeer die uit de auto vliegt, een man die met zijn hoofd tegen het raam schiet, enzovoort. Het onderzoek wijst erop dat kleine dieren de wereld op die manier zien: ze kunnen in korte tijd heel veel informatie tot zich nemen, waardoor geen detail langs ze heen gaat.

En dat heeft voordelen. Het betekent dat kleine dieren heel veel zien en ook snel op dingen kunnen reageren. Dat helpt ze waarschijnlijk om aan (grotere) roofdieren te ontkomen. Wellicht verklaart het waarom het zo moeilijk is om een vlieg – wiens oog vier keer sneller is dan dat van ons mensen – dood te slaan: wij denken dat we snel meppen, maar het vliegje ziet die mepper tergend langzaam op zich afkomen en heeft dus alle tijd om te ontkomen.

Bronmateriaal

"Metabolic rate and body size are linked with perception of temporal information" - Animal Behaviour
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jim, the Photographer (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd