Depressief mens gaat heel anders met schuldgevoel om

Freud krijgt anno 2012 gelijk: schuldgevoel speelt een rol bij depressies. Mensen met een depressie gaan heel anders met schuldgevoelens om, zo blijkt.

Onderzoekers van de universiteit van Manchester verzamelden een aantal proefpersonen die in het verleden een depressie hadden gehad. Ook werd er een controlegroep samengesteld, bestaande uit mensen die nog nooit een depressie hadden gehad.

Onaardig
De proefpersonen kregen de opdracht om zich een situatie voor te stellen waarin ze verkeerd handelden. Bijvoorbeeld: ze waren (onterecht) onaardig tegen een vriend. Daarna moesten de proefpersonen aan de onderzoekers vertellen hoe ze zich voelden. Tijdens het experiment scanden de onderzoekers de hersenen van de proefpersonen.

Goede vraag

Is liefdesverdriet hetzelfde als depressie? Lees er hier alles over!

Resultaten
Het onderzoek levert opvallende resultaten op, zo schrijven de onderzoekers in het blad Archives of General Psychiatry. “De scans lieten zien dat de mensen die wel eens depressief waren geweest de delen van het brein die geassocieerd worden met een schuldgevoel en kennis van gepast gedrag niet zo sterk aan elkaar koppelen als de mensen die nog nooit depressief waren geweest,” vertelt onderzoeker Ronald Zahn in een persbericht. Opvallend genoeg koppelden mensen die wel eens depressief waren geweest die delen enkel niet wanneer ze zichzelf schuldig voelden. Als ze iemand anders de schuld gaven, was die koppeling er wel.

Freud
Het onderzoek wijst erop dat schuldgevoel een grote rol speelt bij depressies. Mensen die wanneer ze zich schuldig voelen (door het uitblijven van die koppeling) niet precies weten wat hun gedrag nu zo ongepast maakte, vergroten hun schuldgevoel en gaan zich zelfs schuldig voelen over zaken waar ze niets aan kunnen doen. Daarmee onderschrijft het onderzoek de waarnemingen van de beroemde neuroloog Sigmund Freud. Freud stelde vast dat depressie en verdriet goed uit elkaar te houden zijn: mensen met een depressie zijn geneigd zich schuldig te voelen over dingen waar ze niets aan kunnen veranderen.

De onderzoekers hopen dat hun studie bij kan dragen aan de zorg voor mensen met een depressie. Zo kan in de toekomst dankzij deze studie wellicht voorspeld worden welke van depressie herstelde patiënten een grote kans heeft op een terugval.

Bronmateriaal

"Brain scans prove Freud right: Guilt plays key role in depression" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sander van der Wel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd