De wereld vergaat niet en deze statistieken bewijzen het

geweld

IS, Syrië, Irak, Israël, Oekraïne, Rusland, Afghanistan: de wereld is één grote ellende. Ten minste, zo lijkt het! Gelukkig zijn er statistieken, die aantonen dat de aarde veiliger en beter is dan de afgelopen decennia.

Onderzoeker Max Roser van de universiteit van Oxford heeft een nieuwe site gelanceerd: Our World in Data. Op deze site wordt middels statistieken uitgelegd hoe het op dit moment gaat. In een tweet reageert Roser kort maar krachtig: “↑ gezondheid, ↑ voedsel, ↓ geweld, ↓ armoede”.

Minder moorden
De presentatie over geweld laat zien dat het aantal moorden per 100.000 inwoners wereldwijd sterk verschillen. De landen met de minste moorden per 100.000 inwoners bevinden zich niet alleen in Europa, maar ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. In vergelijking: in de Verenigde Staten worden jaarlijks 5,27 mensen per 100.000 inwoners vermoord, terwijl deze aantallen in Irak (2,04 p/100.000), Iran (3,03 p/100.000) en Syrië (2,46 p/100.000) lager liggen. Eén van de veiligste landen is Algerije met een 0,8 moorden per jaar per 100.000 inwoners. Nederland (0,9 p/100.000) is één van de veiligste landen ter wereld, terwijl België (1,92 p/100.000) in de subtop staat. Een belangrijke reden dat geweld wereldwijd afneemt is het feit dat steeds meer mensen goed opgeleid zijn.

Aantal moorden per jaar per 100.000 inwoners. De Arabische landen scoren beter dan landen als Rusland, de VS, Zuid-Afrika en Brazilië.
Aantal moorden per jaar per 100.000 inwoners. De Arabische landen scoren beter dan landen als Rusland, de VS, Zuid-Afrika en Brazilië.

Meer mensen leven in een land met een democratisch systeem
En hoewel de wereldbevolking groeit, groeien steeds minder kinderen op in een land waar geen democratie is. In het jaar 1901 leefde ruim 70% van de wereldbevolking in een land waar één persoon een ongelimiteerde macht kon uitoefenen. Dit noemen we een autocratie. Dit is anno 2009 voor het eerst minder dan 30% van de wereldbevolking. Deze mensen leven in een handjevol autocratische landen als China, Wit-Rusland, het Midden-Oosten, Kazachstan, Afghanistan en Cuba.

Steeds meer mensen leven in een democratisch land.
Steeds meer mensen leven in een democratisch land.

Verder is het aantal oorlogsdoden per 100.000 inwoners sinds 2000 minder dan 1 en is het aantal geletterden in de leeftijd van 15 tot 24 jaar in veel derdewereldlanden hoger dan 60%. Alleen in Afrika valt er op het gebied van educatie nog een flinke slag te slaan.

Meer voedsel voor (bijna) iedereen
Een andere belangrijke vraag: is er genoeg voedsel voor iedereen? Het is sowieso een feit dat iedereen de afgelopen 50 jaar meer kilocalorieën per dag binnenkrijgt. Afrikanen zitten op een gemiddelde inname van 2500 kilocaloriën per dag, terwijl in Europa het gemiddelde rond de 3400 kcal per dag ligt. De Amerikanen spannen de kroon met een gemiddelde inname van 3688 kcal per dag! Het percentage ondervoede mensen is in sommige Afrikaanse landen nog steeds te hoog, zoals in Eritrea (65,4%) en Zambia (47,4%), maar het verschil met 1990/1992 is enorm groot. Stierven in de jaren zestig van de vorige eeuw nog ruim achttien miljoen mensen per jaar door voedseltekort, het afgelopen decennium was dit aantal nog 1,1 miljoen mensen per jaar. Toch zijn dit er natuurlijk nog steeds te veel.

De prijs van graan daalt, waardoor steeds meer mensen brood kunnen betalen.
De prijs van graan daalt, waardoor steeds meer mensen brood kunnen betalen.
Dagelijkse inname van kilocalorieën per inwoner. Aanbevolen hoeveelheden zijn 2.000 (vrouw) en 2.500 (man).
Dagelijkse inname van kilocalorieën per inwoner. Aanbevolen hoeveelheden zijn 2.000 (vrouw) en 2.500 (man).

De wereld vergaat niet
Twee andere presentaties laten zien dat steeds minder mensen in armoede leven en dat de gemiddelde levensverwachting overal ter wereld stijgt. Kortom, de wereld wordt iedere dag een betere plek voor bijna ieder mens. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar deze statistieken laten zien dat de wereld zeker niet ‘vergaat’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd