Hoe snel verdwijnt een lichaam in de oceaan?

varken-ontbinding

Een beruchte maffiabaas rekent af met één van zijn concurrenten en neemt zijn lichaam mee aan boord van zijn luxe jacht. Enkele kilometers voor de kust gooit hij het stoffelijk overschot overboord. Hoe lang duurt het voordat het lichaam verdwenen is? Canadese wetenschappers hebben het antwoord gevonden.

Onderzoekers van de Simon Fraser universiteit gooiden drie dode varkens in een inham van de Grote Oceaan, net voor de Canadese kust. Er zijn geen mensen gebruikt, omdat dat ethisch niet erg verantwoord is. Toch lijken varkens en mensen op elkaar als het gaat om de snelheid van ontbinden.

Zuurstofniveau
Wat blijkt: de snelheid waarmee een lichaam verdwijnt is afhankelijk van het zuurstofniveau in het water. Wanneer het zuurstofniveau hoog is, bevinden er veel aaseters in het water, zoals krabben, kreeften en garnalen. Twee van de drie varkens werden al snel ontdekt door de kleine aaseters, waardoor er na 25 dagen niet veel meer over was dan de botten.

Een derde varken eindigde in water met een laag zuurstofniveau. Hierdoor bleef het karkas redelijk onaangetast. Wel vormde er een dikke, bacteriële laag op het lichaam. In de lente steeg het zuurstofniveau, waardoor de aaseters terugkwamen om het derde varken te verorberen. Zelfs 135 dagen na de tewaterlating was het derde varken nog niet volledig vergaan.

Foto’s
Benieuwd naar de foto’s? Dat begrijpen we heel goed. Hieronder kun je de snelheid van het ontbinden zien. De eerste twee fotoreeksen tonen de twee varkens die snel ontbinden, de derde fotoreeks laat het varken zien dat een tijdje bedekt is door een bacteriële laag. Een waarschuwing: heb je net gegeten, scroll dan niet verder!

Varken 1 (zuurstofrijk water)
karkas-1

Varken 2 (zuurstofrijk water)
karkas-2

Varken 3 (zuurstofarm water)
karkas-3

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd