Natuur- en wiskunde zouden ook een steentje hebben bijgedragen aan het zinken van de Titanic. Dat stelt Richard Corfield.
In een artikel in het blad Physics World belicht wetenschapsjournalist Richard Corfield waarom het schip Titanic vanuit natuur- en wiskundig opzicht bekeken, 100 jaar geleden zonk. Naast het tekort aan reddingsboten, de afwezigheid van verrekijkers in het kraaiennest en de tekortkomingen van de radio, zouden de klinknagels niet sterk genoeg geweest zijn en het klimaat niet meegewerkt hebben.
Titanic
De Titanic, het ‘onzinkbare’ schip, zonk op 14 april 1912 om 11.40 uur, naar de bodem van de Atlantische oceaan. Een aantal uur daarvoor, raakte het immens grote schip een ijsberg tijdens haar reis van Southhampton naar New York. Tweederde van de passagiers en bemanningsleden kwamen door de ramp om het leven.
Klinknagels
Corfield belicht het onderzoek van twee metaalbewerkers, Tim Foecke en Jennifer Hooper McCarty. Zij kwamen tot de conclusie dat de klinknagels die de romp van het schip bij elkaar hielden, niet de juiste kwaliteit en samenstelling hadden. Ook zouden de klinknagels niet op de juiste manier ingebracht zijn. De twee baseren hun conclusie op basis van hun eigen analyse en historische gegevens van de scheepswerf in Belfast, waar de Titanic werd gebouwd. De slechtere kwaliteit klinknagels zouden gebruikt zijn om kosten te besparen. Dit had tot gevolg dat het gebied van de scheepsromp waar de Titanic werd geraakt, zwakker was dan het hoofdgedeelte van het schip.
Klimaat
Daarnaast zou het klimaat, duizenden kilometers weg van waar het schip zonk, zijn steentje hebben bijgedragen. Als het weer warmer is dan normaal in het Caribische gebied, kruist de Golfstroom met de Labradorstroom, die zich in de Noord-Atlantische zee bevindt. Deze stroom voert ijsbergen met zich mee en kan zo na een warme zomer een barrière van ijs vormen. In 1912 kampte het Caribische gebied inderdaad met een ongewoon warme zomer en was de Golfstroom bijzonder intens. De Titanic raakte de ijsberg precies op de kruising tussen de Golfstroom en de Labradorstroom.
De wetenschapsjournalist benadrukt dat niet één ding de Titanic naar de bodem van de oceaan stuurde, maar dat het een ‘perfecte’ samenloop van omstandigheden was, die haar lieten zinken.