De kou als remedie tegen overgewicht

kouRegelmatig in de kou zitten, kan u helpen om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht.

Aangezien de meeste mensen negentig procent van de tijd binnenshuis leven, vonden de wetenschappers het de moeite waard om te onderzoeken wat de gezondheidsaspecten zijn van omgevingstemperaturen. Wetenschappers begonnen tien jaar geleden met het bestuderen van de effecten van milde kou. Eerdere studies van de temperatuur waren in de eerste plaats gericht op de effecten van de extreme kou op militairen en brandweerlieden. Dit leidde tot een belangrijke ontdekking: warmte genererend en calorie verbrandend vet (bruin vet) is niet alleen bij baby’s te vinden, maar ook bij volwassen.

WIST U DAT…

Kou-experiment
Recentelijk hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat een variabele binnentemperatuur, die evenredig loopt aan de temperatuur buiten, gunstig kan uitpakken. Een groep vrijwilligers bracht gedurende zes weken twee uur per dag door in een ruimte met een temperatuur van zeventien graden Celsius. Wetenschappers ontdekten een vermindering van lichaamsvet. Een andere groep vrijwilligers zat zes uur per dag voor een periode van tien dagen in de kou. Uit dit experiment bleek dat de vrijwilligers een verhoging van bruin vet hadden, zich comfortabeler voelden en minder bibberden bij een temperatuur van vijftien graden Celsius. Naar verloop van tijd waren de vrijwilligers gewend aan de kou.

Energie
Lage temperaturen kan de hoeveelheid energie die een persoon verbruikt sterk beïnvloeden. Aan de andere kant betekent dit ook dat onze warme en gezellige woningen en kantoren mede verantwoordelijk zijn voor onze groter wordende dijen en buiken. Een warme binnentemperatuur in kantoren, woningen en ziekenhuizen is van belang om het percentage van ontevreden mensen te minimaliseren. Tenslotte wil niemand tijdens kantooruren in de kou zitten.

Misschien moeten we onszelf trainen om meer tijd in de kou door te brengen, vinden wetenschappers. Een minder gevarieerde omgevingstemperatuur kan de hele bevolking vatbaar maken voor obesitas. Vaker in de kou zitten zal de wereld niet redden, maar het is het overwegen waard bij het creëren van een duurzame omgeving in combinatie met een gezonde levensstijl.

Bronmateriaal

"Exposure to cold temperatures can help boost weight loss" - eurekalert.org
"Cold exposure – an approach to increasing energy expenditure in humans" - cell.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J Q (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd