Mannen zijn vergeetachtiger dan vrouwen

denk

Eindelijk is het bewezen: mannen zijn vergeetachtiger dan vrouwen. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek waar zelfs de wetenschappers die het uitvoerden steil van achterover sloegen. Ze verbazen zich over de enorme hoeveelheid informatie die mannen vergeten én het feit dat mannen op hun dertigste net zo vergeetachtig zijn als op hun zestigste.

De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van een grootschalig onderzoek. Ze stelden een groot aantal mensen negen vragen. Vragen die de proefpersonen voorgelegd kregen, waren: Kost het je vaak moeite om dingen te herinneren? Heb je moeite met het herinneren van namen en data? Kun je je nog herinneren wat je een jaar geleden deed? En kun je je nog details uit een conversatie herinneren?

De vergeetachtigste
Mannen bleken de meeste problemen te ondervinden. “Het is verrassend om te zien dat mannen vergeetachtiger zijn dan vrouwen,” vindt onderzoeker Jostein Holmen. “Dit is nog niet eerder vastgesteld.”

WIST U DAT…

…jongeren herinneringen in high definition opslaan?

Geheugenproblemen
Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen wel dezelfde geheugenproblemen ondervinden als mannen, maar simpelweg in mindere mate. “We hebben al veel gespeculeerd over waarom mannen frequenter problemen hebben met herinneringen dan vrouwen, maar hebben nog geen verklaring kunnen vinden.”

Ouderdom
Zoals verwacht nemen de geheugenproblemen naarmate mensen ouder worden, toe. Maar niet zo sterk als wetenschappers altijd dachten. Zo blijken vrouwen op hun dertigste net zo vergeetachtig te zijn als op hun vijftigste. En vergeten mannen op hun dertigste net zo veel als op hun zestigste. Verder ontdekten de onderzoekers dat mensen die hoger opgeleid waren minder vergaten dan mensen met een lagere opleiding en dat mensen die angstig of depressief waren meer vergeten dan anderen.

In de toekomst willen de onderzoekers hun studie voortzetten. Ze willen kijken of mensen die op jongere leeftijd aangeven meer problemen te hebben met herinneringen op latere leeftijd een grotere kans hebben op dementie.

Bronmateriaal

"Men forget most" - Norwegian University of Science and Technology (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd