De Hyaden: deze nabije sterrengroep kun je vanavond met het blote oog spotten

Je hebt niet altijd een telescoop nodig om te genieten van een donkere sterrenhemel. Diverse sterrenhopen zijn namelijk met het blote oog zichtbaar, zoals de Plejaden (Zevengesternte), Praesepe (Bijenkorf, M44) en de zogenoemde Hyaden.

Is er weinig lichtvervuiling bij jou in de buurt? Dan kun je ’s nachts de tien helderste sterren van de Hyaden met het blote oog zien. De Hyaden vindt je in het sterrenbeeld Stier, waar ook de Plejaden onderdeel van uitmaken. Het is de dichtstbijzijnde sterrenhoop. De groep van 200 sterren ligt op een afstand van 153 lichtjaar van de aarde en heeft een massa van 400 zonnemassa’s.

Wil je de Hyaden spotten? Vind dan eerst de helderste ster van het sterrenbeeld: Aldebaran. Deze ster ligt tussen de Plejaden en Orion en is het rode oog van de woeste stier. Leuk weetje: hoewel Aldebaran ogenschijnlijk deel lijkt uit te maken van de Hyaden, hoort de ster niet bij deze groep. Aldebaran is namelijk slechts 66 lichtjaar van de aarde verwijderd en bevindt zich dus veel dichter bij de aarde dan de meeste leden van de groep.

De onderstaande foto van de Hyaden is gemaakt door astrofotograaf Jose Mtanous. Het is de ruimtefoto van de week. De helderste gele ster is Aldebaran. De blauwe sterren zijn leden van de sterrengroep. De Hyaden zijn verspreid over een gebied van ongeveer vijftien lichtjaar.

Ruimtevaartuig Pioneer 10 is op weg naar Aldebaran en de Hyaden. Het ruimtevaartuig heeft een snelheid van 12 kilometer per seconde. Over 2 miljoen jaar komt deze ruimtesonde aan bij de helderste ster van Stier. Over 5 miljoen jaar vliegt het ruimtevaartuig langs de Hyaden.

Weet je wat vreemd is aan de Hyaden? De 600 miljoen jaar oude sterrenhoop lijkt uit elkaar te vallen. Onderzoekers denken dat dit komt door donkere materie. Wetenschappers veronderstellen dat deze onzichtbare deeltjeswolken overblijfselen van de vorming van de Melkweg zijn. Ze vormen een onzichtbare homp, maar wel één die een merkbare zwaartekrachtsinvloed uitoefent op alles wat te dichtbij komt. Ook zijn er mogelijk meerdere zwarte gaten te vinden in de Hyaden. Als dit waar is, dan is dit een nieuw record. Er zijn niet eerder zwarte gaten zo dicht bij de aarde gevonden.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd