Elk jaar organiseert de Neural Correlate Society een ‘Best Illusion of the Year Contest’. Dit zijn enkele finalisten van 2011!
Optische illusies zijn heel erg interessant. Niet alleen voor leken die zich graag beet laten nemen door hun eigen hersenen, maar zeker ook voor wetenschappers. Zij kunnen zo namelijk meer te weten komen over de verwerking van beelden in het brein.
Diverse universiteiten en instituten namen ook dit jaar weer aan de ‘Best Illusion of the Year Contest deel’. Nieuwsgierig of ze ook u kunnen bedotten?
Roterende ringen
In de top tien vinden we een bijzonder figuur bestaande uit drie ringen. In eerste instantie lijken de ringen aan elkaar vastgeplakt te zijn en samen te draaien. Maar wanneer de vlekjes op de ringen verdwijnen en de ringen opeens transparant lijken te worden, glijden ze over elkaar heen en lijken ze niet meer aan elkaar vast te zitten. Het is allemaal gezichtsbedrog: in werkelijkheid bewegen de ringen elke keer op dezelfde manier.
Botsen of passeren?
Nog zo’n bijzondere illusie. U ziet in de eerste demo hoe twee streepjes op een witte achtergrond elke keer op elkaar afketsen. Als u de achtergrond echter aanpast en donkerder maakt, blijken de streepjes elkaar opeens te passeren. En dat terwijl er – op de achtergrond na – niets veranderd is. Een derde demo laat twee poppetjes zien die naar elkaar toe bewegen. Als u zich focust op het midden van het beeld, ziet u hoe ze tegen elkaar aanbotsen. Maar als u zich focust op de rand van het beeld lijken de twee elkaar te passeren. Bekijk de illusie hier.
Alleen of samen?
Als u onderstaande foto in eerste instantie bekijkt, zult u een gezicht in een masker zien. Maar als u nog een keertje goed kijkt, kunt u ontdekken dat het eigenlijk twee kussende mensen zijn. Hoe het kan dat ons brein ons in eerste instantie altijd één mens laat zien? Omdat dat is wat we binnen zo’n masker mogen verwachten.
Gezichten
Een illusie van Nederlandse bodem, gemaakt door wetenschappers van de Radboud Universiteit. In onderstaand filmpje krijgt u de opdracht om een bolletje te volgen, terwijl twee gezichten op de achtergrond voortdurend in elkaar overlopen. Wanneer het bolletje stilstaat, is dat overlopen heel goed te zien. Maar wanneer het bolletje beweegt helemaal niet.
Benieuwd naar de beste drie illusies van 2011? U vindt ze volgend weekend op Scientias.nl!