Recensie: Breinlink voor ouders

Kinderen helpen met hun huiswerk wordt weer leuk (en effectief) als u het wetenschappelijk aanpakt. Een nieuw boek helpt u op weg.

Huiswerk kan ervoor zorgen dat zowel bij kinderen als bij ouders de moed in de schoen zakt. Want hoe kan een ouder die jaren geleden voor het laatst in de schoolbanken zat een kind dat worstelt met wiskunde of biologie helpen?

Leuk
Het gloednieuwe boek van Gerjanne Dirksen en Hulda Möller biedt hoop aan alle ouders én kinderen die door slechte cijfers of een ontbrekende motivatie met de handen in het haar zitten. Met wetenschappelijke tips, handigheidjes en zes ‘breinprincipes’ maken ze huiswerk weer leuk.

Extraatje

Het boek ‘Breinlink voor ouders’ gaat vergezeld door het boek ‘Help, ik word slimmer’. Dit boekje is speciaal geschreven voor kinderen en staat vol handige tips en nuttige informatie over het brein.

Hoe werkt mijn brein?
Het brein is fascinerend en kan vaak veel meer dan we denken. In het eerste hoofdstuk doen de schrijvers de wondere wereld van het brein uit de doeken. En dat is niet voor niets: mensen die weten hoe hun brein werkt – en hoe gemakkelijk het brein dingen opneemt – hebben vaak meer zin om te leren. Met concrete (alledaagse) voorbeelden en in heldere bewoordingen wordt uitgelegd wat er allemaal in de hersenen gebeurt en wat leren nu eigenlijk is: het aanleggen van snelwegen in het brein.

Geloof erin!
Zo’n snelweg aanleggen kost tijd en moeite. En dan kan het gebeuren dat kinderen het idee krijgen dat ze het niet kunnen. Ouders kunnen onbewust ook zo’n signaal afgeven. Een voorbeeldje. Ouders kunnen zeggen: “Jij bent niet dom”. Goedbedoeld, maar het enige wat het brein onthoudt is: “dom”. Het zijn van die kleine formuleringen die een wereld van verschil kunnen maken.

Foto: Bindaas Madhavi (cc via Flickr.com).

Complimentje
Het mooie van zo’n maakbaar brein is dat het op tal van manieren gestimuleerd kan worden. Het boek biedt handige handvaten. Complimentjes geven, bijvoorbeeld. Maar ook ‘dopaminedealen’ is een serieuze optie. Net als de inzet van spiegelneuronen. Het brein heeft alles in huis om te leren, u moet alleen even weten hoe u al dat gereedschap kunt benutten. En dat is na het lezen van dit boek helemaal duidelijk.

Huiswerk
Tijd voor het echte werk. Of beter gezegd: het huiswerk. Hoe kunnen al die handige tips nu in de praktijk gebruikt worden? Tips om eens uit te proberen worden puntsgewijs aangeboden en uitgewerkt. Concrete verhalen over ouders en kinderen die u voorgingen, verraden dat de aanpak echt werkt. Door de verbeelding van kinderen te prikkelen met uit het leven gegrepen verhalen, ezelsbruggetjes, beloningen, geitenpaadjes en snelwegen wordt leren gemakkelijker en dus leuker.

Voor ons te laat
Breinlink voor ouders is leuk en interessant. Net als de kleine bijlage: ‘Help, ik word slimmer’. Stiekem houd ik toch een klein ‘daar-baal-ik-van’-gevoel aan het boek over. Want waarom konden de schrijvers dit boek niet twintig jaar eerder schrijven? Dan waren mijn schooltijd en rapporten ongetwijfeld een stuk rooskleuriger geweest!

Het boek is reeds in de winkel verkrijgbaar en u kunt het hier direct bestellen.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd